Patrimoni

Documentació gràfica de la “cara B” del claustre

‘Claustrum’ documenta gràficament tots els capitells i fa visibles els que donen al pati

També repassa l’episodi de la reconstrucció del claustre

Claustrum documenta per primera vegada la cara B dels capitells, és a dir, la part que dona al pati, cosa que fa difícil de contemplar-los a les segones plantes. Les fotografies han estat fetes per Salvador Alimbau, un dels pocs fotògrafs que havien documentat gràficament aquest espai del conjunt monàstic. Entre altres coses, i només a tall d’exemple, el llibre documenta figures singulars com els àngels de l’ala romànica, als quals s’atribueix una significació funerària que fa especular amb la relació amb un espai funerari privilegiat de l’entrada lateral a l’església i al claustre, és a dir, amb el panteó comtal. Ho certifiquen altres capitells amb escenes de l’infern, la resurrecció i la crucifixió, no habituals als altres claustres europeus coetanis. A més, detalla capitells amb sirenes peix i sirenes ocell, presents també al claustre de la catedral nord-catalana d’Elna.

Ja a les ales gòtiques, hi destaquen escenes del miracle del sopar de sant Benet i santa Escolàstica dels diàlegs de sant Gregori –hi havia còpies a l’escriptori del monestir–, diverses representacions de monjos, bisbes i cardenals, sants i santes, i fins i tot el bust d’un jueu i d’una jueva. El bestiari també hi és molt variat i sobretot hi destaca el fantàstic i escenes.

Història

El claustre del monestir de Ripoll actual és fruit de la reconstrucció que es va dur a terme al segle XIX després que resultés molt malmès arran de la Primera Guerra Carlina. De fet, tot Ripoll va quedar destruït i deshabitat. L’ala enfrontada a la romànica es va enrunar a final del 1842, i no entre el 1846-47 com es creia fins ara. La planta baixa del claustre es va reconstruir amb quasi tots els capitells originals entre el 1881 i el 1882 i la superior, entre el 1890 i el 1891. L’equip dels ja citats Llagostera, Camps i Beseran el completen Concepció Peig i Reinald González.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona