Art

Art cooperatiu a Celrà

Rita Andreu i Olga Taravilla inauguren Cultural Rizoma, un espai expositiu i d’activitats culturals, amb la intenció d’arrelar-se i de crear una xarxa artística

‘Rizoma’ fa referència a una noció botànica d’una tija de plantes que creixen horitzontalment

Cultural Rizoma SCCL és una cooperativa de treball associat fundada per Rita Andreu i Olga Taravilla que va néixer amb l’objectiu de desenvolupar, fomentar i promocionar projectes culturals i artístics. Demà, dissabte, obrirà un nou local a Celrà, on a banda d’instal·lar la seva oficina es vol que al mateix temps sigui un espai per generar i difondre el pensament i la cultura contemporània. El primer pas: donant forma a una programació estable d’exposicions i activitats.

La primera exposició programada del 25 d’agost a l’11 d’octubre s’articula a partir d’un conjunt de peces que formen la col·lecció de les fundadores de la cooperativa: Rita Andreu i Olga Taravilla. Una col·lecció autodefinida com a “incompleta”, però que en certa mesura permet de construir un relat a partir de relacions i afinitats. En un intent de classificació, la col·lecció podria iniciar-se cronològicament l’any 2014 amb la peça Actions in between the rescue, de l’Azahara Cerezo. En aquests darrers quatre anys, s’han incorporat peces regalades, fruit d’intercanvis i comprades. També configuren la col·lecció, però, rebuigs i fragments resultants de la descomposició d’algunes obres que conservats durant un llarg període de temps han acabat adquirint el mateix sentit i valor que qualsevol altra peça.

La inauguració tindrà lloc a les set de la tarda a la plaça de l’Església, 8, amb una festa que inclourà l’actuació de Malas Hierbas Dj (Jordi Mitjà).

El nom de la cooperativa, com expliquen les seves fundadores, respon a una declaració d’intencions i a una metodologia de treball concreta. “La paraula cultura ens relaciona amb un sector: la cultura. Entesa com a eix transversal que pot incidir en molts altres àmbits. Rizoma és una noció de botànica que es refereix a la tija subterrània d’algunes plantes que creixen horitzontalment respecte a la superfície del sòl. Els filòsofs Deleuze i Guattari utilitzen aquest terme per a denominar un model d’estudi del coneixement en el qual tots els elements estan en condicions d’influir en els altres. Qualsevol punt del rizoma pot ser connectat amb qualsevol altre i permet de crear xarxa”, remarquen.

Rita Andreu i Olga Taravilla hi afegeixen que amb aquesta declaració d’intencions el que els agradaria és “créixer amb altres persones amb la mateixa visió i passió” de la seva mirada “envers el món”. “Ens agrada aprendre, créixer i desenvolupar-nos. Sempre de forma horitzontal i amb la idea que allò que denominem cultura és quelcom més que el que podem a vegades imaginar.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia