Música

La tardor dels mil concerts

Maluma, Manolo García, Tribalistas, Anna Calvi, Beach House, The Magpie Salute, Slayer, Serrat i Johnny Marr actuaran pròximament a Barcelona

El Festival de Jazz programa Chucho Valdés i Els Amics de les Arts en format simfònic
El Mil·lenni proposa concerts de José González i Martha & The Vandellas
Rosendo, Slayer i els valencians La Raíz duran les seves gires de comiat al Sant Jordi Club

Després d’un mes d’agost en què les estrelles musicals se les han repartit principalment els festivals de les comarques gironines, Barcelona torna des d’aquest cap de setmana a rebre un munt de noms clau del panorama mundial i, també, nacional. Quant a gran format, s’esperen al Palau Sant Jordi les visites del cantant colombià de reggaeton i trap Maluma (objecte, aquests dies, d’intenses campanyes que l’acusen de misogin, que hi actuarà el 15 de setembre); Raphael (28); Laura Pausini (17 d’octubre); Manolo García (que, sorprenentment, s’estrenarà en aquest recinte el 20); Malú (1 de novembre); Loquillo (14 de desembre); Pablo López (15); Melendi (20), Pablo Alborán (21) i Kase O (29). De cara al 2019 ja hi anunciades les visites de Florence + The Machine (20 de març), Shawn Mendes (26) i el compositor de bandes sonores Hans Zimmer (5 d’abril). D’altra banda, pocs metres més enllà, al Sant Jordi Club, s’hi concentraran tres destacades gires de comiat: la dels valencians La Raíz (19 i 20 d’octubre), els metàl·lics Slayer (18 de novembre, amb Lamb of God, Anthrax i Obituary) i l’entranyable Rosendo (22 i 23 de desembre). També s’hi espera Jason Derulo (17 d’octubre), Antonio José (30 de novembre) i Nightwish (1 de desembre).

La programació en sales i auditoris, per la seva banda, en marxa des de fa uns dies, agafa embranzida aquesta setmana amb els progressius Camel (repàs commemoratiu al seu disc Moonmadness avui a Barts); un vell conegut dels escenaris barcelonins, l’ex-Georgia Satellites Dan Baird (15, Razzmatazz 3); Yngwie Malmsteen (23, Razzmatazz) i, ja passades les festes de la Mercè, amb tot el seu reguitzell d’actuacions, el bluesman Alvin Youngblood Hart (25, Rocksound); el grup de dream pop Beach House (28, Razzmatzz) i The Posies (que el 29 duran a la Sala Upload –antiga Be Good– la seva gira del 30è aniversari). El 29, dissabte, és el dia també del Jazz & Food, avantsala d’un 50è Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona que enguany ha convidat, entre altres artistes, Chucho Valdés-Jazz Batá (26 d’octubre, Palau de la Música), Tribalistas (28, Auditori Fòrum), Madeleine Peyroux (3 de novembre, Palau), Beth Hart (7, Barts), Brad Mehldau amb l’OBC (9, L’Auditori), Diego El Cigala (14, Palau), Els Amics de les Arts en versió simfònica (23, Palau) i Amadou & Mariam (27, Barts).

Un clàssic jamaicà (Toots & The Maytals, dia 3 a l’Apolo) per encetar l’octubre, mes en què també comença la 20a edició del Festival Mil·lenni, amb noms ja anunciats com els de José Gonzalez (4, L’Auditori), Jarabe de Palo (18, Liceu), Martha Reeves & The Vandellas (18, Barts) i, ja al novembre, Miguel Poveda (9, Liceu), la gira dels 50 anys de MC5 (16, Apolo), Kool & The Gang (19, Liceu) i Maika Makovski & Quartet Brossa (22, Apolo). El Mil·lenni, ja al desembre, té en programa UB40 (3, Razzmatazz) i Sílvia Pérez Cruz amb Marco Mezquida (11, Palau de la Música).

Més festivals. El Cruïlla de Tardor veurà actuar del 14 d’octubre a l’1 de novembre a l’Hivernacle del Poble Espanyol i Razzmatazz artistes com ara MGMT, Cat Power, Emir Kusturica i Anna Calvi. El Músiques Sensibles, per la seva banda, s’estrenarà al Palau amb el concert, el 18 d’octubre, de Maria Arnal i Marcel Bagés i, fins al 23 de novembre, presenta actuacions com les de Roger Mas, Gemma Humet i El Petit de Cal Eril.

Tornant a les sales, l’octubre es completarà amb concerts com el de Xavier Rudd i Saxon a Razzmatazz (12 i 13) i els que oferiran a l’Apolo els nord-catalans The Limiñanas (18), Clara Peya (19) i Kurt Vile & The Violators (22). Damien Jurado visitarà el dia 20 L’Auditori convidat pel cicle Sit Back. Ja al novembre, actuaran Spiritualized (2, Razzmatazz); Walter Trout (9, Apolo); el nou grup dels ex-Black Crowes Rich Robinson i Marc Ford, The Magpie Salute (13, Razzmatazz 2); i, també a la històrica sala del Poble Nou, Peter Murphy (19, celebrant els 40 anys de Bauhaus), Morcheeba (21), Elvis Perkins (22), Dorian (23), The Cat Empire (24 i 25) i Black Stoen Cherry (29). A Bikini, per la seva banda, s’hi podrà veure el que va ser guitarrista dels Smiths, Johnny Marr (26), i el mateix dia, a l’Apolo, John Parish.

El desembre, finalment, serà el mes d’una altra gira de 30è aniversari (Supersuckers, dia 1 a Razzmatazz 3) i del retorn als escenaris dels barcelonins Sol Lagarto (2, Bikini). En l’últim tram del 2018 es podrà veure també a Chuck Prophet i Charlie Sexton (a qui, a l’abril, vam poder veure com a guitarrista de Bob Dylan) interpretar el Some Girls dels Rolling Stones (8, Razzmatazz); als Tequila d’Alejo Estivel i Ariel Rot acomiadar-se (15, Razzmatazz), i a Els Pets presentar al Liceu els temes d’un disc nou (16). Després de cancel·lar alguns recitals programats per a aquest estiu, Serrat manté les dates a Barcelona de la seva gira Mediterráneo Da Capo (18 i 19, al Fòrum).

Finalment, entre les gires que hi ha anunciades a Europa però que –almenys de moment– no tenen data a Barcelona hi ha les de Paul McCartney, Jeff Lynne’s ELO, The Decemberists i Greta Van Fleet. Per la seva banda, U2, Elton John i Twenty One Pilots visitaran Madrid però no Barcelona.

Veu a Sant Boi, ‘blues’ a Cerdanyola

Hi ha festivals en ciutats pròximes a la capital catalana que posseeixen una veritable condició de veterans. És el cas de l’Altaveu de Sant Boi de Llobregat, que celebrarà les seves 30 edicions els dies 7, 8 i 9 de setembre. Amb el lema ‘Alça la veu’, combina actuacions d’artistes estrangers com ara el malià Vieux Farka Touré, els nord-americans Boytoy i la francesa originària de l’illa de la Reunió Morgane Ji, amb talents del país com per exemple Ferran Palau, Brighton 64 i Trau. D’altra banda, l’històric Festival de Blues de Cerdanyola –que deixa enrere la seva condició de cita biennal per tornar-se a fer cada any– celebrarà els seus 30 anys del 28 de setembre al 7 d’octubre amb una programació en què destaca la Nit Gran del dia 6 al parc del Turonet, amb entrada lliure i la presència de Howlin’ Dogs, Watermelon Slim, Might Vernon & The Mighty Combo i Shirley Davies & The Silverbacks.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona