Arts escèniques

Crítica

Davant de la mort

‘Requiem pour L’, una creació del director Alain Platel i el músic Fabrizio Cassol amb uns intèrprets excepcionals que posen en escena una cerimònia fúnebre, potser serà l’espectacle més celebrat de l’actual Temporada Alta: les dues funcions al Municipal de Girona, sense localitats lliures, van acabar amb el públic dempeus aplaudint amb fervor la proposta de Les Ballets C de la B: potser una manera de reblar la catarsi davant de la mort a la qual indueix un muntatge que musicalment parteix i sempre retorna al Rèquiem, de Mozart, per fer-ne reelaboració palpitant fusionant-lo amb ritmes i harmonies que pouen del jazz i d’una diversitat de músiques africanes vinculades a l’espiritualitat. Un dol que no és aliè a una manera alliberadora d’afrontar la mort.

L’arquitectura musical és tan complexa com fascinant amb uns intèrprets (tres cantants d’òpera, tres arrelades en la tradició oral africana, músics a la guitarra i el baix elèctric, l’acordió, les percussions) que es relacionen creant coreografies tenint present què hi ha al terra de l’escenari i què es projecta en una pantalla situada al fons. Al terra, una mena de làpides evoquen el Monument a l’Holocaust a Berlín.

La dimensió col·lectiva, la memòria moral i política, conviu amb la personal de la mort. I és així que a la pantalla es reprodueix l’agonia real d’una dona acompanyada pels seus pròxims. Es deia Lucille, l’apassionaven les creacions de Platel i, quan aquest buscava una persona disposada a fer-ho pel Rèquiem que gestava, va acceptar que filmessin la seva mort assistida. Ella ho va acceptar i els familiars van consentir la inclusió de les imatges a l’espectacle, que així va convertir-se en un Requiem pour L. Res a dir, però reconec que és una qüestió personal, em vaig sentir una intrusa que no sabia si tenia dret de veure-ho. Hi vaig pensant.

Requiem pour L
Director: Alain Platel
17 de novembre. Teatre Municipal de Girona. Festival Temporada Alta


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Barcelona, paisatge i personatge

Barcelona
solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
42 edició de comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA
Cultura

Mor C.J Sansom, escriptor escocès de novel·les de suspens

art

L’entrada al Museu Picasso de Barcelona serà gratis tots els dijous, divendres i dissabtes al vespre

barcelona