Llibres

Sota amenaça tova

‘El fill de l’italià’, de Rafel Nadal, llibre més venut en ficció, i ‘Contes des de la presó’, d’Oriol Junqueras, en no-ficció

Tot i l’amenaça, tret d’alguns punts del país i al matí, la pluja no va esguerrar la festa del llibre

  • Sota amenaça tova Arxiu.
  • VÍDEO: Xevi Sala entrevista l’escriptor Rafel Nadal, a 'Progatgonistes'. L'autor explica la seva trajectòria literària, però sobretot de la seva darrera obra “El Fill de l’italià” (Columna Edicins), Premi Ramon Llull de novel·la 2019.. El Punt Avui TV
  • VÍDEO: Miquel Riera entrevista l'escriptor Jordi Cabré, guanyador del Premi Sant Jordi, a 'Protagonistes'. El Punt Avui TV
Els llibres relacionats amb polítics i política van ser els més venuts en català en no-ficció
Segons el Gremi de Llibreters de Catalunya, les vendes seran similars a les de l’any passat

Tant els llibreters com els editors i, per extensió, els autors ho tenen clar: per Sant Jordi no importa en quina data cau Setmana Santa i si la població està de vacances, no importa que els carrers estiguin saturats i que passejar sigui una il·lusió en moviment, no importa si es venen més llibres mediàtics que literaris... Per Sant Jordi només hi ha una amenaça: la pluja. Per dos motius. El risc que els llibres de les parades es malmetin amb l’aigua i perquè, la majoria, no estem acostumats a fer vida normal quan plou.

Després d’un parell de dies en què, si més no a Barcelona i durant algunes estones, havia plogut fang –valia la pena ensumar les restes marronoses de la barana del balcó per confirmar que era fang, perquè només ens hauria faltat que, com si fos una plaga bíblica, plogués merda damunt Catalunya–, ahir, després d’algun ruixat, es va mantenir una amenaça tova de pluja. En general, l’amenaça, present com un article 155 dins d’una màniga amb punyet, va quedar en això i, fins al vespre, només va ploure una mica a zones disperses del territori.

Acostumats com estem a jutges i fiscals que poden girar la truita –sense paella, ni giratruites, ni ous– i que una víctima de la violència policial de l’1 d’octubre pot sortir dels jutjats acusada de delictes contra l’autoritat, ja ens ho podem creure tot. Fins i tot que ens plogui merda i no cafè, com demanava aquell dominicà.

El que no costava gens de creure ahir és que el més venut de ficció fos el premi Ramon Llull, la novel·la de Rafel Nadal El fill de l’italià (Columna), que ja fa setmanes que està instal·lat en aquest espai privilegiat. I el segon lloc va ser per al premi Sant Jordi, la novel·la Digues un desig (Enciclopèdia), de Jordi Cabré.

El tercer va ser per a una habitual en les llistes de més venuts com és Sílvia Soler, i ella sense premi ni altra mena de reclams. Soler ha clavat El fibló (Columna) amb ganes.

El debut de Gerard Quintana va fer l’efecte que podria haver aspirat a medalla de bronze o fins i tot de plata, però un quart lloc és meritori. I és on va quedar amb Entre el cel i la terra (Columna).

I la llista de cinc títols la va tancar una autora veterana que ha tornat amb força, Maria Barbal i el seu A l’amic escocès (Columna). Com si fos una nit d’eleccions, cal suposar que els responsables de l’editorial Columna ahir van fer una festa grossa, perquè n’han situat quatre entre els cinc més venuts.

En no-ficció era previsible que els llibres escrits pels presos polítics fossin els més venuts en català, i així va ser, tret d’un Cuina mare (Columna), del cuiner Joan Roca, que va entrar en tercer lloc.

Contes des de la presó (Ara Llibres), d’Oriol Junqueras i Neus Bramona, va ser el més venut. I això que l’autor no signava. Com tampoc va poder signar Jordi Cuixart, el segon més venut amb Tres dies a la presó (Rosa dels Vents), en què conversa amb la periodista Gemma Nierga que sí que es va fer un fart de signar. I encara un tercer que no va poder signar per gentilesa de la judicatura espanyola va ser Raül Romeva, que amb Esperança i llibertat (Ara Llibres) va arribar al quart lloc de la llista, que va tancar Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures (Ara Llibres), escrit per Sergi Sol. En el cas de la no-ficció la festa la van poder celebrar els d’Ara Llibres.

En castellà, les llistes van tenir alguna sorpresa moderada. No en el primer lloc de ficció, en què Albert Espinosa es va imposar amb Lo mejor de ir es volver (Grijalbo). Sí que va ser una mica sorprenent el segon lloc de Los asquerosos (Blackie Books), de Santiago Lorenzo. El tercer lloc va ser per a Todo lo que sucedió con Miranda Huff (Suma de Letras), de Javier Castillo. El premi Planeta Santiago Posteguillo i Yo, Julia (Planeta) va quedar quart i va tancar la llista Toda la verdad de mis mentiras (Suma de Letras), d’Elísabet Benavent.

En no-ficció en castellà és on hi va haver més varietat temàtica. El primer lloc va ser per a l’advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ... Y ahí lo dejo. Crónica de un proceso (Roca). La resta de títols van ser El director (Libros del KO), de David Jiménez; A mi no me callan (Alrevés), de l’enyorat actor Pepe Rubianes; El Crash. Tercera fase (Roca), de Santiago Niño-Becerra, i Cómo hacer que te pasen cosas buenas (Espasa), de Marián Rojas.

Superat el tràmit de Sant Jordi, la llista dels més venuts, encara queden algunes valoracions a fer pel Gremi de Llibreters de Catalunya.

Malgrat que les xifres definitives no es coneixeran fins divendres vinent, la percepció dels llibreters és que les vendes seran similars a les de l’any passat. La seva presidenta, Maria Carme Ferrer, va comentar en aquest sentit que “pel que fa a la venda durant Setmana Santa, caldrà veure el tancament definitiu d’aquí a uns dies per veure si ha tingut incidència més enllà dels llocs turístics”. “El fet de repetir en un Sant Jordi laborable ens ha facilitat que les vendes hagin sigut bones i esglaonades durant tot el dia”, va afegir Ferrer.

Per tot plegat, i encara que la mica de pluja matinal va endarrerir un parell d’hores l’inici de les vendes en alguns municipis, un any més la diada va ser una jornada de cultura i tradicions. Tot i que encara ens en falten alguns... Una rosa groga per a ells.

Premi P. Bayés

Com ja comença a ser tradició, ahir es van donar a conèixer els guanyadors del premi Pilarín Bayés de contes infantils, promogut per l’Obra Social Sant Joan de Déu.

Un total de 6.527 nens i nenes d’entre 6 i 12 anys de totes les escoles de Catalunya han aportat 760 contes, signats de manera individual o en grup. El tema de l’edició havia de ser Els drets humans dels nens, per commemorar els 30 anys de la Convenció dels Drets de la Infància. D’aquesta manera, el premi vol convertir els nens en cronistes de l’actualitat.

Els contes triats d’entre les categories de 6-8 anys, 8-10 i 10-12 i educació especial, els publicarà l’editorial Mediterrània en un llibre il·lustrat per Pilarín Bayés.

Aviat, a més, comença El món amb ulls d’infant, una exposició que recull els 15 primers anys d’aquest premi tan entranyable i que es passejarà per tot Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Crítica

Inefabilitat i sublimitat

música

Dusminguet farà un concert de comiat el 22 de juny a les Borges Blanques

Barcelona

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona