Música

XEVI COCA I ORIOL DE RAMON

THE TYETS

“Són lletres amb un sense sentit que agrada”

Van començar rapejant mig de broma amb els amics i van acabar editant-se el primer disc amb cançons que improvisen. Ja tenen a Spotify el tema ‘Kelly’, que han dedicat al temut coronavirus

No heu parat quiets amb aquest primer disc. Més tranquils?
[Xevi Coca] Amb els col·legues vam començar rapejant i l’estiu del 2018 vam fer el primer disc per la festa major de les Santes. Des d’aleshores no hem parat de voltar. El disc el vam crear en la distància mentre jo era a Mèxic estudiant i l’Oriol a Girona. Quan vaig tornar ens vam animar a publicar-lo.
No us vau trencar el cap per posar-li nom... ‘Trapetón’.
[Oriol de Ramon] Al principi ens pensàvem que ens havíem inventat el concepte de Trapetón. Ens va sortir dels nostres caps però ja existia aquest gènere que englobaria el trap amb sonoritats llatines.
Com surten lletres com “Tinc una casa que no té piscina” o “mostassa, un reggaeton que pica massa”?
[O.R.] Al principi fèiem lletres molt boges que ens sortien posant-nos una base i gravant amb el que sortís, amb humor i rient molt. Tinc una casa va ser la primera en què ens vam plantejar que la cançó expliqués alguna història.
Amb una tornada fàcil perquè s’enganxi. És la clau?
[O.R.] La vam fer un dia que estàvem amb uns amics a l’habitació i amb un rotllo de paper de vàter que aguantava el micro. No ens calen gaires recursos per inspirar-nos, improvisem molts cops i gravem.
I per fer-ho, l’‘autotune’ és el vostre aliat?
[X.C.] És el nostre millor amic a la postproducció, un cop ja hem gravat i podem tunejar la veu com ens agrada. Ens serveix per afinar les pistes, però també per donar-li el rotllo del Trapetón, perquè si no sonaria molt més a música pop.
Quins són els vostres referents musicals?
[O.R.] Coincidim en música que ens agrada però també escoltem coses molt diferents. El que s’assembla més a nosaltres potser és Bad Bunny o C. Tangana i també el reggaeton antic i el més suau com Paulo Londra i Sebastián Yatra. Ara que el trap està tant de moda, nosaltres anem més cap a un pop urbà i un reggaeton més clàssic.
Esteu sols amb aquesta fusió de ‘trap’ i ‘reggaeton’?
[O.R.] Sí, crec que dins la música urbana ens apropem més al pop i la festa. Hi ha molts altres grups de la música urbana catalana reconeguts en el trap o dance hall, com serien 31 Fam o Flashy Ice Cream.
[X.C.] Ens diferenciem per fer un mestissatge més pop i no tan underground. Són lletres amb un sense sentit que agrada. Busquem trencar l’estigma que la música trap només parla de temes del carrer, de drogues o sexe i que es pot fer viral un tema parlant d’una simple hamaca.
Heu estudiat música però deixeu al marge els instruments?
[O.R.] Ell tocava el saxo i jo el clarinet, però només sortia en Xevi tocant el piano en una cançó. Ara per al nou directe plantejàvem seguir amb el piano, incorporar el saxo i guitarra acústica. En un futur ens fixem en la percussió que posa C. Tangana a la seva música urbana.
Nous treballs i actuacions que s’aturen de cop pel coronavirus.
[X.C.] Per Sant Jordi ens tancàvem a la sala Clap per fer l’espectacle del directe, però ara mateix pinta malament i no sabem què passarà. Per a nosaltres aquest estiu és quan començava la tralla amb concerts més enllà del Maresme. El primer dia del confinament és quan havíem d’actuar a la sala Apolo, però vam quedar sense la prova de foc fora de casa.
L’acollida fins ara a la comarca us ha sorprès?
[O.R.] No podríem estar més contents perquè hem pogut actuar un cop al mes al voltant de Mataró i ho petàvem arreu. A partir d’ara teníem concerts confirmats cada cap de setmana. Ens començaven a anar bé les coses, però de moment tot queda en l’aire sense saber si es podran prorrogar.
La música és un bon antídot per al confinament?
[O.R.] M’ha costat arrencar perquè portava molta mandra, però ara he fet la base de tres o quatre temes que inclourem al segon disc. En Xevi ja tenia un tema escrit i anirem fent des de casa. Ja hi estem acostumats, a treballar telemàticament, i l’estudi de gravació haurà d’esperar per a més endavant. [X.C.] Jo ara mateix no tinc temps de res perquè estic en plens exàmens, però m’hi posaré ràpid. Tenim singles fets fins al juny i una col·laboració a punt que presentarem el 3 d’abril amb en Ferran Palau.
I ja teniu cançó pel virus?
Feta i penjada des de fa uns dies a Spotify. Es diu Kelly, de queda’t a casa, amb referències als joves convidant-los a no sortir. Ells són el nostre públic incondicional, però tenim un estil i unes cançons intergeneracionals que enganxen tota la família.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic