cultura

CULTURA-ESPECTACLES

Xevi Sala guanya el Prudenci Bertrana de novel·la

El director adjunt d'El Punt Avui s'endú la 49a edició del premi amb “I ens vam menjar el món”, un viatge en el temps “divertit i emotiu”

Josep Maria Fulquet guanya el Palol de poesia, Jordi Casassas rep el Rahola d'assaig i Salvador Macip i Ricard Ruiz Garzón s'emporten el Muntaner de Literatura juvenil

“La clau de girar el taller”, d'Adrià Puntí, premi Cerverí de lletra de Cançò i “Un món de poesia d'Ernest Cauhé, millor iniciativa digital de i sobre literatura catalana

Xevi Sala (La Bisbal d'Empordà, 1965), director adjunt d'El Punt Avui, ha guanyat aquesta nit el 49è Premi Prudenci Bertrana de Novel·la amb I ens vam menjar el món, “un viatge en el temps divertit i emotiu”. El guardó ha estat fet públic en la nit dels Premis Literaris de Girona que aquest vespre reuneix personalitats del món polític, cultural, social i econòmic gironí i català a l'Auditori de Girona. L'acte el presideix Carles Puigdemont, president de la Generalitat de Catalunya.

Aquesta és la quarta novel·la de Xevi Sala, periodista vinculat a El Punt Avui des dels inicis de la seva carrera. Anteriorment ha publica Les causes perdudes (Columna), En la pell d'un mort (Columna) i Esborraràs les teves petjades (Proa), obra amb la qual va guanyar el premi Roc Boronat l'any 2014.

I ens vam menjar el món ens situa davant de la nostra història més recent però amb la perspectiva suficient del pas del temps. El relat de les peripècies del soldat Kirk Barrera i del pescador Gori Vilar és alhora una crònica de l'antifranquisme de casa nostra, del món de la cultura passat pel sedàs de l'Empordà i de la transformació vital de tot un país. Elias Barrera, sergent de l'exèrcit dels Estats Units, arriba a l'Estatit per assistir al funeral del seu pare, un militar que va servir a la base Loran, i per recollir l'antiga bandera familiar. Per recuperar-la, però, s'haurà d'entendre amb Gori Vilar, pescador i militant comunista, que li explicarà la increïble història que va compartir amb Kirk Barrera, l'home que va salvar tot un país.

Creat el 1968, el Premi Prudenci Bertrana és un guardó literari que forma part dels Premis Literaris de Girona. Atorgat per la Fundació Prudenci Bertrana, acull originals escrits en català i té una dotació de 30.000 euros. Enguany, el jurat, ha estat compost per Xavier Cortadellas, Guillem Terribas, Llúcia Ramis, Albert Villaró i Glòria Gasch.

Columna Edicions publicarà I ens vam menjar el món el proper més de novembre.

Altres guardons

Durant la nit literària gironina a l'Auditori s'han entregat altres cinc guardons dels Premis Literaris de Girona.

Josep Maria Fulquet (Barcelona, 1948) s'ha endut el 39è Premi Miquel de Palol de Poesia amb Morir com un riu, una obra que es fonamenta en la funció poètica del llenguatge —present en tot discurs humà, fins i tot en el més racional o més científic— i també a expressar la visió que l'autor té del món i la seva pròpia veritat. La dotació del premi és de 2.400 euros. El jurat ha estat format per Sam Abrams, Eva Baltasar, Rosa Font, Pere Gimferrer i Francesc Parcerisas.

Jordi Casassas Ymbert, catedràtic d'Història Contemporània a la Universitat de Barcelona, ha estat guardonat amb el 37è Premi Carles Rahola d'assaig amb La voluntat i la quimera: el noucentisme català una obra que representa, l'intent d'anàlisi de conjunt del moviment noucentista català fet des de la història generalista. La dotació del premi és de 6.000 euros i el jurat l'han format Ignasi Aragay, Francesc-Marc Álvaro, Josep Lluch, Joaquim Nadal i Mariàngela Vilallonga.

El metge, investigador i escriptor Salvador Macip (Blanes, 1970) i l'escriptor, columnista i professor Ricard Ruiz Garzón (Barcelona, 1973) van ser els guanyadors, per la seva banda, del 31è Premi Ramon Muntaner de Literatura Juvenil amb Herba negra, una un thriller ecològic apocalíptic amb tocs de ciència-ficció, que xplica les aventures d'un grup de joves que descobreixen una organització secreta que pretén acabar amb la civilització a partir d'una nova espècie de planta. El Ramon Muntaner té una dotació de 6.000 euros i el jurat està format per Patrizia Campana, David Cirici, Núria Martín, Francesc Miralles i Marta Vilagut.

El músic i artista interdisciplinari Adrià Puntí (Salt, 1963) ha estat el guanyador del 22è Premi Cerverí de Cançó amb La Clau de Girar el Taller . Aquest premi, organitzat conjuntament per la Fundació Prudenci Bertrana i Catalunya Ràdio, premia la millor lletra de cançó editada el darrer any en català.

Finalment, el periodista Ernes Cauhé s'ha endut el 16è Premi Lletra a la millor iniciativa digital de i sobre literatura catalana amb Un món de poesia, un projecte educatiu i transmèdia, basat en l'obra de Joana Raspall.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Patrimoni

El Museu Castell de Peralada exposa a Madrid una mostra sobre la gènesi de la seva col·lecció

Peralada
lletres

Homenatgen Feliu Formosa en ocasió del seu proper 90è aniversari

barcelona
art

Els promotors del fallit Hermitage de Barcelona negocien ara amb Carmen Thyssen

barcelona
FIGUERES

El Festival de Jazz de Figueres torna després de dos anys amb una nova direcció

figueres
música

El FEMJazz! tornarà a tenir la Draga com a escenari principal en la 30a edició

banyoles
Cinema

Cate Blanchett rebrà un Premi Donostia al Festival de Sant Sebastià

Sant Sebastià
ÒPERA

La directora Emma Dante castiga el ‘bullying’ a ‘La cenerentola’ de Rossini

BARCELONA
cinema

Pablo La Parra Pérez, nou director de la Filmoteca de Catalunya

Barcelona

Nou programa d’arts per quan tanqui Can Maristany

SANT CUGAT DEL VALLÈS