cultura

En servei, el laboratori de talents de Catalunya, a Olot

Activen la Residència d'Arts, Ciències i Humanitats, d'àmbit nacional i que preveu aplegar una quarantena de professionals de tots els àmbits cada any

Vol fomentar l'intercanvi i la creació

La treballada Residència d'Arts, Ciències i Humanitats de Catalunya Faber ha entrat en funcionament en un espai de l'hotel Riu Fluvià d'Olot, i és d'àmbit nacional. L'objectiu és reunir el màxim talent possible per metre quadrat per facilitar la creació, l'intercanvi entre els residents i aprofitant-ne al màxim el retorn cap a la societat. En el cas dels primers residents, es tracta de la periodista d'El Punt Avui i escriptora Anna Ballbona, l'escriptor i professor Philip Hoare, la traductora Satu Ekman, l'escriptor Jorge Galán, la productora de televisió Erga Netz, el professor i escriptor Noufel Bouzeboudja i l'escriptora Anzehelina Polonskaya. Tots professionals de la literatura o de les lletres en general, però això no vol pas dir que els residents seran sempre d'aquest àmbit. Faber està oberta i acollirà professionals de tots els àmbits d'arreu del món.

A diferència d'altres residències que hi ha en altres països, Faber és interdisciplinària i, segons el seu director i ideòleg, l'escriptor Francesc Serés, promourà el treball per eixos, com per exemple el de les religions, previst per a l'any vinent. Serés ha explicat que el projecte de la residència iniciat ara fa tres anys a partir de la
proposta inicial del regidor de Cultura d'Olot, Pep Berga, ha patit moltes metamorfosis, fruit dels intercanvis d'impressions amb molts professionals de diversos sectors. La directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, ha qualificat la residència com un projecte ambiciós i nacional que serà un punt de comunicació i intercanvi.

Anna Ballbona ha remarcat, en nom també de la resta de residents, que se senten afortunats de compartir aquesta experiència, i ha destacat la interacció que s'ha produït entre ells. “Ajuda a la internacionalització de la llengua i la cultura catalanes. És un camí d'anada i de tornada”, ha sentenciat. Bouzeboudja, per la seva part, ha insistit en la idea del retorn cap a la societat i ha explicat que la residència li ha donat l'oportunitat de venir a Catalunya, amb la qual s'identifica per la situació que pateix el seu poble, el berber, al nord de l'Àfrica.

La següent estada aplegarà la periodista Valèria Gaillard, la traductora Kristiina Drews, l'escriptor David Manderson, la traductora i escriptora Marta Marín Dòmine, l'escriptor Andrew Dowling, l'assagista i comissari d'exposicions Iván de la Nuez, l'actor, director i dramaturg Roy Horovitz i el dramaturg Llàtzer Garcia.

LA FRASE

Faber destaca per la seva flexibilitat, és un espai de treball on tothom comparteix experiències
Francesc Serés
director de la residència d'arts, ciències i humanitats

LA XIFRA

40
professionals
de diversos àmbits preveu acollir cada any la residència que s'ha posat en marxa a Olot.

LA FRASE

Des del principi vam tenir clar que era un projecte nacional; si no, no l'hauríem impulsat
Josep Berga
regidor de cultura


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TEATRE

Chévere incorpora llenguatge per a sords i cecs a ‘Helen Keller: a muller marabilla’

BARCELONA
J.M. Codina Tobias
Novel·lista

“La felicitat fa basarda perquè mena cap a una sensació de buit”

Barcelona
música

Un infart acaba amb Steve Albini, monument del rock alternatiu

girona
Cultura

Mor Jacobo Rauskin, poeta paraguaià d’àmplia trajectòria professional

art

L’art alliberador de Jordi Colomer, al Macba

Barcelona

Minyons de Terrassa mostren el nou local de Cal Reig durant la Fira Modernista

TERRASSA
música

Classe B i Jost Jou guanyen la secció Talent Gironí del festival Strenes

girona

Injecció de 13 milions pels dos nous platós al Parc Audiovisual el 2026

TERRASSA
Cultura

Nik West, Paquito D’Rivera i Vincen Garcia, caps de cartell la Mostra de Jazz de Tortosa

Tortosa