cultura

Cultura

El món a l'inrevés d'Ana Garcia-Pineda

Imagineu què passaria si tots veiéssim els altres sempre igual que el dia que els vam veure per primer cop. O si cada dia, en despertar-nos, un membre del cos estigués canviat de lloc. Què passaria si totes les coses del món haguessin de ser productives i útils i, per tant, estiguessin prohibits l'art, les perruqueries i les floristeries? Semblen contes de Pere Calders o històries de ciència-ficció. És en aquest territori de l'absurditat, l'humor i, a estones, del sinistre en el qual es mou l'artista Ana Garcia-Pineda (Sabadell, 1982) en la seva exposició La ficció és una realitat per succeir, que ahir va obrir el nou cicle Peu a fora. Expedicions i diàspores, de l'Espai 13 de la Fundació Miró de Barcelona.

En aquesta primera mostra del cicle, que estarà oberta fins al 6 de novembre, Garcia-Pineda presenta nou instal·lacions, que combinen un text (gènesi de cadascuna de les peces) i una o diverses obres plàstiques, siguin dibuixos o escultures. Cadascuna de les instal·lacions correspon a una història en què sempre “hi ha una llei natural o social que canvia respecte a la nostra realitat quotidiana”. I d'aquí, les conseqüències d'aquesta alteració de la realitat són infinites, creant mons paral·lels i al·lucinants.

L'artista, que es presenta amb els seus vestits, sabates i bossa costumitzats amb fragments d'elements visuals d'aquestes històries, pretén “analitzar el que suposadament és real”. “I dic suposadament perquè no tenim ni idea del que és real o no. Podem dir: ««Veig el cel blau»», però el que és ridícul és dir ««el cel és blau»»”, hi afegeix l'artista. L'espectador pot escoltar els textos amb els auriculars que acompanyen cadascuna de les obres plàstiques.

El nou cicle de l'Espai 13 estarà comissariat enguany pel lleidatà Jordi Antas, que ha seleccionat sis artistes que tenen en comú haver treballat o que treballen entre el seu lloc d'origen i fora, “sempre vist en positiu perquè sortir fora pot servir per desenvolupar-se d'una manera més alliberada”, diu Antas. Després de Garcia-Pineda, es podran veure mostres de Nicolás Lamas, Momu & No Es, Eva Fàbregas, Adrià Julià i Martin Llavaneras.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia