cultura

El 28è Festival de Cinema de Girona projecta uns 300 films

El festival dirigit per Lluís Valentí tindrà lloc entre demà i dissabte als Albèniz, la Casa de Cultura, la Fundació Valvi i Moby Disk

Es tancarà amb la projecció de la restaurada ‘Amor adolescente'

“El Festival de Cinema de Girona crida l'atenció de 130 països del món, amb una inscripció de 9.000 pel·lícules. Talent de tot el món té interès en el nostre certamen. Si el vostre veí no coneix el Festival de Cinema de Girona, és perquè en l'àmbit local no ho hem comunicat prou bé”, reconeix el director del festival, Lluís Valentí, al text de benvinguda de la
28a edició, que tindrà lloc entre demà i dissabte a diferents espais de la ciutat.

Uns 300 films, sobretot curts i migmetratges, es projectaran als cinemes Albèniz Centre –al costat de la plaça Independència, la “plaça dels cines”, on el festival té el seu epicentre social: l'envelat, el plató per a entrevistes, el photocall–; la Casa de Cultura, on destacaran les produccions gironines i les websèries; la Fundació Valvi, seu de la secció Experimental, i la botiga Moby Disk de la Rambla, on es projectaran videoclips de grups musicals de diversos països, inclosos Kitsch a la Cova, Cala Vento, Morphium i IEPI.

Als Albèniz es concentrarà una part important de la programació –cinema africà, llatinoamericà, asiàtic i jueu, però també el fantàstic i l'infantil–, i demà s'inaugurarà el festival amb la projecció de White Walls (20 h) el primer curt de l'alemany Peter Welter, que coneix bé Girona com a productor del rodatge de Joc de trons a l'Estat espanyol. També als Albèniz es projectarà divendres el documental Rumba Tres: de ida y vuelta (20 h), de Joan Capdevila i David Casademunt, i l'històric grup tossenc de rumba actuarà després al bar Cu-Cut. I als mateixos cinemes es clourà el festival dissabte amb la projecció de la pel·lícula Amor adolescente (18 h), rodada a Girona ara fa mig segle per un equip de voluntaris encapçalat per Jordi Lladó. El negatiu del film, amenaçat per la síndrome del vinagre, ha estat restaurat pel festival, amb un cost de 20.000 euros, aportats per un patrocinador. Dissabte al vespre tindrà lloc també l'entrega dels premis del festival, que inclouen una dotzena de categories, al centre cultural La Mercè
(20.30 h). Una de les novetats d'aquest any és que el premi a la millor música rep a partir d'ara el nom de Xavier Cugat. El festival també retrà homenatge a dos directors que el van freqüentar i han desaparegut recentment, Uma Ysamat i Jaume Casas.

Secció Handicapped

La secció Handicapped, dirigida per Ángeles Alcañiz, de l'associació Elsa Integració, ha programat 23 films de 14 països, seleccionats entre un total de 168 pel·lícules que tracten temàtiques relacionades amb les discapacitats o dirigides per persones que en pateixen i que volen fer cinema sense barreres.

El Festival de Cinema de Girona es presenta com “un gran motor de creació i talent” –ahir Valentí va recordar que J.A. Bayona, Jaume Balagueró i Isaki Lacuesta hi van presentar els seus primers treballs– per al qual el seu director va reclamar més visibilitat, respecte i suport institucional. El regidor Carles Ribas li va contestar que l'Ajuntament “no pot assumir-ho tot, perquè la cultura és molt àmplia”, i va remarcar que el festival és una peça més d'una aposta municipal més àmplia pel món audiovisual, que prioritza el suport a la producció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic