cultura

patrimoni

arxius

L'Arxiu presideix el grup d'experts mundials en imatge

La implicació en els organismes internacionals ha permès al servei gironí fer un salt qualitatiu insòlit a l'Estat

Ja no n'hi ha prou de guardar els documents en carpetes. La feina d'arxiver és cada vegada més especialitzada i complexa, no només perquè el tractament digital ha anat substituint el clàssic suport en paper, sinó perquè els documents estàtics tendeixen a l'obsolescència en un món interconnectat i en circulació permanent. La digitalització de 500.000 fotografies històriques dels prop de tres milions d'imatges que custodia el Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions (SGDAP) de l'Arxiu Municipal de Girona, per exemple, és una proesa tècnica més lloable encara pel fet que s'hi facilita l'accés a qualsevol usuari del món, que pot descarregar-se el material en alta resolució. Aquest servei, que el director de l'arxiu gironí assegura que és únic a tot l'Estat espanyol, és fruit d'un treball d'equip conscienciós i a una decidida voluntat de participació en els principals organismes internacionals de gestió i tractament d'arxius, que els ha permès incorporar amb molta més rapidesa els mètodes de treball capdavanters.

Aquesta implicació, i la seva eficiència, ha estat recompensada en l'últim congrés del Consell Internacional d'Arxius, celebrat a Seül entre el 5 i el 10 de setembre, en què el tècnic del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l'arxiu gironí va ser escollit president per als pròxims quatre anys del Photographic and Audiovisual Experts Group (PAAG), en substitució precisament de Boadas, que havia ocupat el càrrec els últims sis anys i que continua sent membre del comitè executiu. Aquest grup, que coordina també les principals associacions professionals en l'àmbit dels arxius audiovisuals, s'encarrega d'oferir recursos i metodologies adequats a les necessitats d'arxius de tot el món, explica Iglésias, i promou l'ús de les noves tecnologies per a la conservació i l'accés als documents. Així mateix, Lluís-Esteve Casellas, cap de Gestió Documental i Arxiu, és l'únic representant de l'Estat en el projecte Interpares Trust, que té per objecte l'estudi de la preservació de documents digitals al núvol sota la coordinació de la Universitat de la Colúmbia Britànica, a Vancouver (Canadà).

El relleu que una ciutat de les dimensions de Girona ha adquirit en poc temps en les institucions internacionals només s'explica per un treball d'equip molt sòlid i “una clara aposta per l'intercanvi d'informació en benefici de l'accés dels ciutadans al patrimoni visual i documental”, argumenta Boadas, que veu en aquests nomenaments no només un “reconeixement”, sinó sobretot una “exigència”: “Ser aquí ens obliga a estar al dia, però al mateix temps ens facilita un contacte amb experts de tot el món que ens permet ser a la punta de llança de l'arxivística.”

LA XIFRA

500.000
fotografies
són accessibles en règim obert i en alta resolució dels prop de 3 milions d'imatges de l'SGDAP.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia