cultura

Biografies en porpra

Dos llibres, escrits després de la mort de Prince, evoquen aspectes íntims del músic i elogien el seu llegat artístic

“Prince va dir un cop: ««Si no fes música, em moriria.»» El centre del seu món sempre va ser la música, fins a l'últim dia. Sense importar si la seva música inèdita arribarà o no a veure la llum, o com o quanta; Prince ens va donar molta música. És preciosa. Fa del món un lloc millor. El seu impacte perdurarà. En això podem trobar consol i un final feliç.” Són paraules del periodista de la BBC Mobeen Azhar, autor del llibre Prince. Un homenaje único al artista más versátil de nuestros tiempos, que acaba de publicar aquí La Cúpula.

Es tracta d'un dels dos volums sobre el geni de Minneapolis, que coincidiran aquesta tardor a les llibreries d'aquí, tots dos escrits per periodistes britànics i fans declarats de Prince, i tots dos fets amb urgència després de la seva mort. Els llibres apareixen a l'Estat espanyol, coincidint amb l'obertura al públic, el dia 6 d'octubre vinent, de la casa i estudi de Prince, Paisley Park.

El llibre de Mobeen Azhar, autor del documental de la BBC Hunting for Prince's Vault, és un bonic volum il·lustrat, construït a partir de fragments de converses amb músics i col·laboradors de Prince. Aquest trencaclosques amb opinions molt diverses acaba conformant un retrat del cantant com a creador preocupat per mantenir la seva independència creativa per sobre de tot, controlador de tots els processos de producció, addicte al treball (que gairebé no dormia és un dels comentaris més freqüents), amb un talent fora mida, intel·ligent, cordial i humà en el tracte, hipersensible però caòtic en els negocis, en l'organització del dia a dia i molt procliu als continus canvis d'opinió.

En el llibre, alguns dels seus col·laboradors recorden com les cintes de casset que Prince enregistrava amb cançons noves (moltíssimes de les quals mai publicades oficialment) perquè els músics s'aprenguessin els temes, acabaven abandonades al darrere d'un cotxe de feina de Paisley Park, i d'aquí que s'hagin filtrat tantes cançons pirata de l'artista al llarg dels anys. L'enginyera de so Susan Rogers, que va treballar amb Prince en els anys daurats de Purple Rain i Sign of the Times, explica: “Érem com carn i ungla, fèiem una cosa meravellosa. El que fèiem era completament nou i ens pertanyia, a nosaltres, amb vint i pocs anys.”

L'altre llibre, que aquí apareixerà al novembre publicat per Alianza, és Prince. Purple Reign, de Mick Wall, un periodista musical molt conegut a la Gran Bretanya, biògraf de Led Zeppelin, Lou Reed i Metallica. En aquest cas, es tracta d'una biografia clàssica, escrita en el temps rècord de dos mesos. Wall, en declaracions a aquest diari, ha dit que el llibre “és la meva celebració de la vida de Prince, sentia que ara havia d'escriure sobre ell perquè segueixo tot el seu viatge des que el vaig veure per primer cop en un club de Nova York, el 1980”.

El llibre de Wall, molt ric en la part corresponent a la infància i inicis de carrera de Prince, descriu el cantant com un geni musical, però ple d'inseguretats personals. L'autor incideix especialment en remarcar l'ambient net de drogues en el qual sempre es va moure Prince (es negava a contractar ningú que flirtegés amb drogues) i la contradicció que suposa que morís precisament a causa de la seva addició als analgèsics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Ramon Coll
Arqueòleg. Autor d’ ‘El santuari ibèric de la cova de les Encantades del Montcabrer’

“La cova de les Encantades és l’únic santuari dels laietans”

PREMIÀ DE MAR
MÚSICA

Documenten les intèrprets no vocalistes de les formacions de ball dels anys 30

GIRONA

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona