cultura

Crítica

cinema

Res no seria igual sense Isabelle

Ella, una dona burgesa a l'entorn de la cinquantena, pateix una violació a la qual oposa resistència, però que enceta una relació malaltissa; sent el pes d'una acció criminal del seu pare que l'ha marcat des de la infantesa; no suporta que la seva mare faci el ridícul amb amants joves; té una relació difícil amb el seu fill, que considera un inútil; manté una relació adúltera que, avorrint-la, fa que traeixi una persona molt pròxima; i és la propietària d'una empresa de videojocs, evidentment amb continguts violents, en la qual hi treballen joves que l'odien. Aquests elements argumentals, que fins podrien ampliar-se, no són equivalents dins d'una escala de situacions extremes entre el sinistre i el grotesc, però tots plegats configuren un material d'alt risc que podria donar peu a complaure's en el tremendisme i el paroxisme. No és el cas d'aquesta pel·lícula, i pot resultar admirable.

L'holandès Paul Verhoeven, pràcticament desterrat del cinema de Hollywood molts anys després de triomfar-hi amb Robocop i Instint bàsic, adapta amb Elle la novel·la Oh..., de Philippe Djian. Juga amb foc i a vegades sembla a punt de caure en el territori de la provocació morbosa o del mal gust cínic, però sempre el salva el distanciament irònic i l'elegància extrema de la posada en escena i dels moviments de càmera.

El resultat és fascinant i pertorbador, a vegades estranyament divertit, perquè Paul Verhoeven, temptejant i esquivant diversos gèneres cinematogràfics, va decantant-se cap a una comèdia negra. I és inevitable afirmar que res seria igual sense Elle, és a dir, sense Isabelle (Huppert). El mateix títol és un homenatge a aquesta actriu, la que millor es mou en zones tèrboles.

Elle
Director: Paul Verhoeven. Intèrprets: Isabelle Huppert, Laurent Lafitte, Anne Consigny, Charles Berling, Virginie Efira i Lucas Prisor
França, 2016


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona