cultura

Literatura

Novel·la

Una història coral de Barcelona

Grégoire Polet és un escriptor i traductor belga nascut a Uccle el 1978, doctor en Lletres per la Universitat Catòlica de Lovaina, especialitzat en literatura espanyola i guanyador de diversos premis. És autor de diverses novel·les com les publicades a la prestigiosa editorial francesa Gallimard, Madrid ne dort pas, Excusez les fautes du copiste, Leurs vies éclatantes, Chucho i Les ballons d'hélium i de l'assaig Petit éloge de la gourmandise.

Ara presenta la versió catalana de Barcelona!, publicada prèviament en francès per Gallimard i ara per Angle. Grégoire Polet va explicar en un acte recent que va viure a Barcelona des de l'inici de la crisi econòmica, l'any 2008, fins fa ben poc. I la ficció de la novel·la transcorre precisament durant aquest període de temps. Polet, que parla correctament en català, també ha viscut a Madrid, París i Brussel·les.

Barcelona! és un viatge polièdric pels diversos barris de la ciutat i des de la visió de diferents classes socials. Una vintena de personatges entrecreuen les seves vides dins d'una història coral en què Barcelona és un personatge discret però amb la força que té la metròpoli mediterrània. Polet dóna la paraula als rics i als pobres, als joves i als vells. Els diversos personatges donen forma al cos de la història, que vol mol mostrar el paradigma d'una Barcelona oberta i plural, una ciutat en què hi cap tothom, fins i tot els turistes.

La multiplicitat de personatge no és més que una metàfora de l'escenari ciutadà on milers de vides es creuen i es retroben. Els carrers, les places, els espais barcelonins són els actuals, encara que hi ha llocs no tan comuns o no tan coneguts pels barcelonins, perquè a la trama no surten només els espais més famosos de la ciutat, sinó també carrers del Carmel, com Pedrell i el passeig de la Font d'en Fargas.

Per les pàgines de la novel·la hi circulen i s'hi entrecreuen polítics, policies, periodistes, llibreters, estudiants, obrers, emprenedors, escriptors, barcelonòfils, famílies, indigents, recollidors de cartrons, gitanos de la Mina i, entre d'altres, un navegant solitari que està fent la volta al món amb el seu veler. I tots els personatges deambulen per una ciutat que s'ha posat de moda a Europa. És una ciutat per a la lluita i per a l'amor. Cadascú, amb els seus neguits, les seves històries, les seves ambicions... L'escenari esdevé un protagonista més de l'obra, la dreta de l'Eixample, el passeig de Gràcia, la Sagrada Família, la Rambla, el Raval, el Paral·lel, el Poble-sec, la Barceloneta, Gràcia, el barri Gòtic...

Barcelona! és una història coral on els personatges es mostren amb naturalitat dins d'una crisi que comença i que posarà sota la llum els indignats i també els independentistes catalans. Grégoire Polet no s'oblida d'incloure un dels mites barcelonins, el Futbol Club Barcelona i ho fa recreant un partit màgic entre l'equip blaugrana i el Real Madrid, jugat l'any 2009 al Bernabéu. El Barça va guanyar per 2 a 6 i, a Barcelona, per cada gol marcat van esclatar centenars de coets; era l'inici de l'era Guardiola. La Barcelona! de Grégoire Polet no és la dels prodigis, però sí una novel·la calidoscòpica, àgil i distreta escrita amb talent per un autor europeista.

BARCELONA!
Grégoire Polet
Traducció: Albert Mestres Editorial: Angle Barcelona, 2016 Pàgines: 425 Preu: 19,90 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia