cultura

josep giralt i alberto velasco

director i restaurador del museu de lleida

Giralt: “S'està utilitzant Sixena com una arma política que genera vots”

  • VÍDEO: Entrevista a Josep Giralt. director del Museu de Lleida i Alberto Velasco, conservador del Museu de Lleida. mmunoz

El que hauria de ser un litigi purament patrimonial i cultural, s'ha convertit en quelcom polític. En això s'està convertint Sixena i no només les peces conservades entre el MNAC i el Museu de Lleida, sinó també la seva pròpia història.

El meló s'obria quan el Dr. Guillermo Fatás, catedràtic d'història antiga de la Universitat de Saragossa i membre de la Real Academia de la Historia, culpava als catalans o, més concretament, al govern de Lluis Companys, de cremar el monestir de Sixena el 1936. Segons el conservador del Museu de Lleida, Alberto Velasco, les fonts refuten aquesta afirmació. L'alè polític que emana de les paraules de Fatàs queda clar tant per Velasco com pel director del Museu de Lleida, Josep Giralt.

“Si tu tens una sèrie d'instruments que reforcen una línia política, no cal que defugis d'aquesta idea”, ha dit Giralt sobre la raó per la qual es culpa als catalans de la crema del monestir en una entrevista a L'illa de Robinson d'El Punt Avui TV. “En els darrers anys s'està utilitzant el litigi de Sixena com una arma política que genera vots, no només al PP sinó també al partit socialista”. ha afegit el director del Museu de Lleida. “Tothom ha utilitzat aquest litigi per recaptar vots”.

“És un tema que, especialment des de l'Aragó, dóna rendiments polítics i s'ha volgut aprofitar”, ha coincidit Velasco. El conservador del Museu de Lleida té molt clar que “els documents parlen” i que és un “debat estèril”.

“És per aquesta raó que els exercicis de memòria històrica són més necessaris que mai i crec molt seriosament que els habitants del poble de Vilanova de Sixena hauran de fer l'obligat exercici de memòria , enfrontar-se amb el seu passat i no culpabilitzar als de fora”, ha conclòs Velasc o.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA