cultura

fotografia

festival

La dignitat dels fotògrafs novells

El festival internacional de fotografia Scan arrenca a Tarragona amb una exposició dels joves talents

El Tinglado 2, que aplega bona part de l'activitat de l'Scan, serà la seu definitiva del centre d'art

Una exposició amb l'obra de deu joves talents de la fotografia, els que apunten com a artífexs de la creació fotogràfica del futur immediat, va obrir ahir al vespre el festival internacional de fotografia Scan, l'herència del que havia estat la Primavera Fotogràfica, i que té a Tarragona la seva plataforma de divulgació. La mostra Talent latent es pot veure al Tinglado 2, un espai que ahir mateix, durant l'acte inaugural, el regidor de Cultura, Josep Maria Prats, va anunciar que es convertirà en la seu definitiva –llargament reclamada– del centre d'art de Tarragona, el Teler de Llum. Serà, segons Prats, a partir del mes de març, després de dur-hi a terme obres d'adequació.

Els deu autors del Talent latent han estat seleccionats després d'un intens procés realitzat pel seu comissari, Jesús Micó. Són Antonio González Caro, Fabio Cunha, Felix R. Cid, Fernando Maselli, Mária Svarbová, Massimiliano Maddalena, Nicolás Janowski, Oriol Miñarro, Tatiana Vinogradova i Jiaxi Yang, procedents de diversos països. “Habitualment la fotografia novella no està representada amb la dignitat que es mereix; a l'Scan no només la tractem amb dignitat, sinó que la fem el centre nuclear de totes les activitats”, va dir el comissari.

Concebuda com una mostra de fotografia d'autor, suggereix alguns dels àmbits temàtics i les línies estilístiques més interessants del panorama emergent internacional, segons Micó. També es planteja com “un viatge entre oposats”: allò que és sublim i allò que és miserable; brut o preciós, lògic o absurd. “De tot hi ha significatius exemples”, va dir.

També al Tinglado 2 es va inaugurar l'Scan Photobooks, amb la presència de gairebé un centenar de fotollibres autoeditats, una iniciativa que s'ha anat consolidant en els darrers anys i que, segons els organitzadors, figura una nova forma de creació i expressió molt lligada a la nova fotografia contemporània. Per la comissària, Roser Cambroy, l'Scan “torna a convertir Tarragona en la ciutat de la imatge”.

El festival continuarà avui amb l'Scanoff, comissariat per Pep Escoda i amb l'objectiu d'obrir les portes a dotze autors emergents per mostrar públicament les seves creacions en projeccions lliures i obertes, que es podrà seguir al Tinglado 2 tot el cap de setmana. També avui, la Fundació Forvm inaugurarà l'exposició de Valentín Vallhonrat Escenes de caça. En la inauguració de l'Scan, ahir, no hi va poder assistir per motius de salut David Balsells, el seu director. Tots els organitzadors en ple li van agrair la feina ingent en favor del festival.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic