cultura

patrimoni

adquisicions

Sis taules al sac

La Generalitat va comprar ahir, per 36.500 euros, les obres de Pere Mates que se subhastaven a Madrid

La Generalitat va adquirir ahir les sis taules del pintor Pere Mates a la sala de subhastes Abalarte de Madrid. El conjunt, del segle XVI, ha costat 36.500 euros, tan sols 6.500 euros més del preu de sortida. Un bon preu per la qualitat artística de les peces.

L'aparició en el mercat d'aquest cicle pictòric sobre la vida de Sant Joan Baptista va deixar tothom descol·locat, ja que dues taules són pràcticament iguals que les que exposa el Museu d'Art de Girona des del 2010, quan les va comprar la Generalitat a la sala de subhastes Balclis de Barcelona.

Divendres passat, la directora del museu, Carme Clusellas, i el màxim expert en Pere Mates, Joan Bosch, van viatjar a Madrid per comprovar l'autenticitat d'aquestes pintures abans que se subhastessin. Després d'inspeccionar-les a fons, no els va quedar cap dubte de l'autoria. Clusellas va redactar llavors un informe favorable a la compra de les obres. En celebrar-se la subhasta fora de Catalunya, és l'Estat qui va exercir el dret de tanteig i retracte (un dret de preferència) defensant, això sí, els interessos catalans.

Tancada aquesta operació, ara només caldrà resoldre l'altre gran enigma: són falses o autèntiques les taules calcades del Museu d'Art de Girona? Les pintures es van traslladar a principi d'aquesta setmana al Centre de Restauració de Béns Mobles, a Valldoreix, on seran sotmeses properament a unes anàlisis. Tot i que la probabilitat que siguin imitacions és alta, els experts no descarten del tot que siguin treballs replicats pel mateix taller de Pere Mates. De fet, una mirada atenta al calvari del retaule de Sant Pere de Montagut, que també conserva el museu gironí, recorda sorprenentment el calvari del retaule de Sant Joan Baptista, ara en discòrdia, de manera que no seria estrany que l'artista tingués el costum de replicar-se ell mateix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic