cultura

memòria històrica

exposició al born

L'oposició suca pa amb la retirada de les estàtues

CiU, PP i C's demanen que es faci plegar el comissionat de Programes de Memòria de Barcelona

ERC creu que l'Ajuntament es podria haver estalviat aquesta situació i la CUP diu que hauria deixat l'estàtua a terra

Ara és el torn de l'oposició a l'Ajuntament de Barcelona, disposada a passar factura d'una decisió controvertida que van atacar durament i que el govern municipal va prendre malgrat tenir la majoria de grups en contra per motius diversos: la de posar, primer, i haver de retirar després, l'estàtua de Franco decapitat davant el Born Centre de Cultura i Memòria.

El grup municipal de convergència i Unió ha estat el més dur. El seu portaveu, Joaquim Forn, ha exigit responsabilitats al consistori per la gestió de la mostra Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà, de la qual en formaven part l'estàtua de Franco i la Victòria -que també serà retirada. Forn ha demanat al comissionat de Programes de Memòria de l'Ajuntament de Barcelona, Ricard Vinyes, que plegui o que si no ho fa el cessi el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello. El portaveu de CiU ha lamentat que el govern municipal no hagi fet “cap autocrítica” i qualifica d'”error” la ubicació de l'exposició, que atribueix a la “política de gestos” de l'executiu liderat per Colau. Així mateix, ha titllat de “surrealista” i “fora de lloc” que la resposta de l'Ajuntament es limiti a incloure a l'exposició les imatges de les reaccions de rebuig contra l'estàtua.

I ha carregat durament contra el govern de Barcelona quan ha afirmat que “es pensen que estan per sobre del bé i del mal, és absolutament patètic. El què s'ha de fer és que algú es faci responsable de la decisió”, ha insistit Forn. El regidor considera que s'ha intentat crear una “cortina de fum” que no porta enlloc i lamenta que hi hagi gent interessada en “amagar” la història.

Els grups municipals de Ciutadans i PP també han demanat la dimissió de Vinyes. El popular Alberto Fernández ha exigit responsabilitats polítiques a l'equip d'Ada Colau l'ha instat a emprendre “accions legals davant dels actes vandàlics del Born”. A més, vol conèixer els costos dels desperfectes, neteja, seguretat i trasllat de les escultures. Segons ell, “el que ha passat al Born és una de tantes conseqüències de les polítiques de confrontació de Colau, agitar per no governar”. També ha demanat al grup municipal del PSC i al seu president, el tinent d'alcalde Jaume Collboni, que “no s'amagui com fa els últims mesos cada vegada que hi ha un problema o controvèrsia a la ciutat”. Segons ella,

La presidenta del grup de C's, Carina Mejías, ha argumentat la seva petició de dimissió de Vinyes perquè, segons ha dit, va ser ell qui va plantejar la instal·lació de les escultures al Born, “de manera unilateral, impositiva, sense l'aval dels grups polítics i sense respecte a la pluralitat política”. Al judici, el comissionat de memòria ha impulsat l'exposició “amb una intencionalitat provocadora”. “Hauria de fer una profunda reflexió i plantejar-se si segueix en el seu càrrec”, ha dit.

Deixar-lo a terra

Per la seva banda, la CUP-Capgirem Barcelona ha considerat un error que s'hagi retirat l'estàtua tombada de Franco de davant del Born, perquè “els ciutadans no hi podran seguir interactuant”. La regidora de la formació María José Lecha, creu que la figura decapitada del dictador va quedar situada aquest dijous a la nit en el lloc on “sempre hauria d'haver estat: a terra i trencada”. “La interacció amb l'exposició havia de durar 90 dies i ha durat 90 hores. No entenem que ara es retiri”, ha reblat, malgrat que entenen que trencada podria suposar un “perill” pels veïns. Lecha s'ha reiterat que la formació és partidària del contingut de l'exposició, però considera inadequat situar-la al Born, seguint la línia del govern municipal de “treure contingut al memorial del Born”.

S'ho haurien pogut estalviar

Al seu torn, el líder d'ERC a Barcelona, Alfred Bosch, ha agraït als veïns la “paciència” per la polèmica exposició després de “cinc dies d'embolics” que la ciutat, assegura, s'hauria pogut “estalviar”. “No podem dir que estiguem contents, pensem que les coses es podien haver fet d'una altra manera”, ha assegurat Bosch. En aquesta línia, reclama “seny” i espera que la retirada de les estàtues permeti treballar sense el “rum-rum, el soroll i la política gestual i de símbols” del govern municipal. Bosch ha encoratjat l'executiu de Colau a “arremangar-se, treballar fort i a llevar-se d'hora” per fer una “bona gestió” de la ciutat.

El republicà ha considerat que el cessament del comissionat de Memòria és una decisió que correspon al govern municipal, però ha apuntat que els semblaria “lògic” que Vinyes presentés la seva dimissió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibre

Pere Portabella, reflectit en els seus escrits

barcelona

La nova psicodèlia catalana

Girona
música

Brittain Ashford obrirà el 5è A Peu de Carrer de l’Ateneu 24 de Juny

girona
MÚSICA

El Palau de la Música recorda Juli Garreta i convida Raquel García-Tomás

BARCELONA
Música

L’Empordà Music Festival creix

LA BISBAL D’EMPORDÀ
Cultura

Mor Frank Stella, reconegut pel seu art abstracte i precursor del minimalisme

efemèrides

El Govern commemorarà els centenaris d’Oriol Bohigas i Francesc Candel

barcelona
TEATRE

‘Burro’ reescriu la humanitat amb la mirada de l’animal del camp

BARCELONA
MÚSICA

El Sónar es farà tot a l’Hospitalet de Llobregat a partir del 2026

BARCELONA