cultura

societat

col·lecta

El bust del ‘capellà roig' anirà a tocar de Can Zam

Els impulsors de la col·lecta han aconseguit els fons per a l'escultura, que s'inaugurarà el 26 de novembre

Els amics de Lluís Hernández han aconseguit el seu objectiu: el capellà roig tindrà una estàtua a Santa Coloma pagada per tots els veïns i entitats que han volgut fer aportacions i han sumat els 13.000 euros necessaris per tirar endavant el projecte. El bust se situarà a la part baixa del barri de les Oliveres, on va viure l'exalcalde colomenc, mort el juliol de l'any passat. La ubicació exacta és a tocar del parc de Can Zam, a l'alçada d'on hi ha l'estació de metro, un espai triat perquè és una zona de pas on molta gent podrà veure l'escultura, que, a hores d'ara, s'està acabant de confeccionar. Ferran Saro, membre del grup que ha impulsat la iniciativa, explica que la ubicació ha estat consensuada amb les entitats de les Oliveres. “Volíem que l'escultura es quedés al barri, però en un lloc on tothom la pogués veure.”

La data prevista per a la inauguració del monument és el 26 de novembre, amb una festa que els organitzadors volen que sigui popular però que també inclourà una part institucional. Saro explica que serà una festa “participativa i popular” en què, a més de diverses actuacions, hi haurà dues intervencions, la d'Eulàlia Vintró, exregidora de l'Ajuntament de Barcelona, i la de l'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon.

L'escultura, obra de l'artista colomenc Chema Moreno, és un bust de bronze de l'exalcalde tocant-se la barbeta amb la mà esquerra, que anirà col·locat sobre una peanya d'acer parcialment oxidat que té gravada la silueta d'un boc de pisos de les Oliveres en una banda i tres oliveres a les altres tres bandes. El conjunt tindrà una alçada aproximada de 170 centímetres, una mida que, segons l'autor, “permetrà que els vianants el puguin mirar directament als ulls”. El bust estarà situat de manera que Hernández mirarà cap al que va ser el seu barri, les Oliveres. Moreno assegura que està “molt satisfet” amb el resultat.

Amb el barri de les Oliveres al cap

El bust de Lluís Hernández té gravat a la part del darrere la silueta dels blocs de pisos del barri de les Oliveres. Es tracta d'una reproducció fidel del perfil del barri que, segons l'autor, “permet que cada veí pugui ubicar la finestra de casa seva”. Chema Moreno explica que quan va començar a pensar en el projecte tenia clar que volia fer alguna cosa més que un bust i per això va decidir incloure el s pisos de les Oliveres, el barri on Hernández va començar la lluita veïnal que el va acabar portant al capdavant de l'alcaldia de Santa Coloma. Per Ferran Saro, amic personal d'Hernández i company d'IC, l'escultura retrata de forma fidel el seu tarannà. “El Lluís tenia les Oliveres al cap”, rememora Saro, que explica que els veïns, entitats i comerços d'aquest barri s'han bolcat a col·laborar en el procés de recollida de fons, com també ho han fet els d'altres zones de la ciutat. “Cadascú que ha fet un donatiu m'ha explicat anècdotes relacionades amb el Lluís, vivències personals i bons records que tenen d'ell”, relata Ferran Saro.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia