cultura

Audiovisual

Visites guiades a les localitzacions de ‘Joc de trons'

L'Arya corre per Girona

L'Associació de Guies Oficials de Girona ofereix una completa visita guiada, de gairebé tres hores de duració, resseguint els escenaris on es va rodar ‘Joc de trons'

Han detectat un increment de turistes aquest estiu a la ciutat, però també ho atribueixen a la popularitat del restaurant Can Roca i a l'èxit de l'equip de futbol de la ciutat

En un racó rere la catedral de Girona, a tocar l'absis i a peu de les escales del carrer Bisbe Cartanyà, es pot trobar, ocasionalment, una figura misteriosa. Recull silenciosament almoina i sempre és atacada a cops de bastó per la mateixa noia. Per sort, sap reaccionar a temps i aconsegueix batre la seva rival, demostrant posseir unes grans dots d'autodefensa. L'acció es repeteix periòdicament i si no fos pels flaixos de les càmeres que es disparen i els aplaudiments corresponents dels turistes congregats al seu voltant encara hi hauria algú que podria pensar-se que s'està rodant novament Joc de trons.

No és el cas, i es tracta només d'una recreació amb la doble d'Arya Stark d'una de les escenes més característiques rodades a la ciutat, concebuda per a la Game of Girona Experience , una visita programada que organitza, des de finals d'estiu, l'Associació de Guies Oficials de Girona, a través de què es descobreix tot allò (i més) que envolta aquesta popular sèrie de televisió, de què la filmació, l'any passat, va deixar una ferma petja a la ciutat.

Aquest itinerari per les diferents localitzacions, així com el marxandatge que es pot trobar a les botigues –el gelat de la mà tallada de Jamie Lannister, de Jordi Roca, i el còctel Khalessi– són la part més visible d'aquest filó sorgit després del pas de la productora nord-americana HBO per la ciutat, l'any passat. Ara, passat ja més d'un any, i malgrat no disposar de xifres oficials, es percep la presència de més turistes deambulant per aquells mateixos espais immortalitzats a la pantalla per Joc de trons: l'escalinata de la catedral, els carrers del call, la pujada de Sant Domènec, la plaça dels Jurats, Sant Pere de Galligants...

“A Girona ha vingut molta gent aquest estiu. Més que mai!”, declaren Rosa Duran i Glòria Lomas, dues de les guies de l'associació que porten a terme, precisament, aquesta visita per les localitzacions gironines de la sèrie de l'HBO, així com la de les localitzacions de rodatges lligades a l'exposició Girona plató. Sobre si aquest augment de visitants ha estat arran del boom de la sèrie, estan convençudes que sí que hi ha ajudat, però, com remarquen, també creuen que és pel gran ressò que ha tingut l'èxit del restaurant Can Roca els últims anys i l'equip del Girona FC. “La gran diferència és que, fa dos o tres anys, la gent venia a Girona com a complement a altres visites. Ara, vénen a Girona perquè volen veure Girona”, especifica Duran. També, com destaca Glòria Lomas, es troben que molts dels turistes els manifesten que “Girona és un bombó i reconeixen sorprendre's en descobrir quina ciutat tenim”.

Una dada interessant, que demostra que encara hi ha molta feina per fer i un gran potencial, sobretot pel que fa al turisme de proximitat, és que han detectat que un 28 per cent dels visitants no havia visitat mai Girona. Convençudes, com tants d'altres en el sector, que el que cal és potenciar el turisme cultural i que, en aquest sentit, s'està treballant molt des de les institucions, expressen que potser el que manca és “completar un discurs a la ciutat que permeti vendre millor alguns dels seus elements culturals menys explotats”, en referència als banys àrabs, Sant Pere de Galligants i el tapís de la Creació, entre d'altres.

En aquest sentit, la mateixa Game of Girona Experience conjuga, de forma intel·ligent, desgranar tot allò que va succeir durant el procés de filmació de la sèrie mentre es recorren les localitzacions –i amb el suport d'una tauleta que en reprodueix les seqüències– amb un discurs amb els element històrics i patrimonials de la ciutat, tal com es fa també a les visites de Dubrovnik. Per exemple: a les escales de la catedral, es fa un paral·lelisme entre la relació del Septe de Baelor i la reina Cersei amb el poder monàrquic i religiós d'Ermessenda o les doctrines inquisidores del també gironí Nicolau Eimeric; a la casa de Lleó Avinay, on Arya talla l'espelma, es recorda l'adéu de l'últim jueu a la ciutat, i al monestir de Sant Pere de Galligants, es remarca el caràcter d'antic escriptori i seu de conselleria per als senyors de la guerra tal com ho és a la sèrie la Ciutadella (Antigua).

Pel que fa al fenomen Joc de trons, tenen clar que pot durar uns cinc anys i, si es fan bé les coses, podria allargar-se encara molt més. Mirant enrere, en la memòria col·lectiva, no queden gaire records persistents dels anteriors rodatges a la ciutat. Les guies gironines aporten el seu particular gra de sorra: d'aquesta experiència, se'n fa una propera el 29 d'octubre (11 h) i, dins del festival Som cultura, els diumenges 13 i 27 de novembre (especial instagramers), a més del GOT Locations, els diumenges 6 i 20 de novembre. A partir de l'abril, un cop al mes en català, castellà i anglès i amb reserva per a grups tancats, es pot fer sempre.

Valoració d'un 9
és la que han atorgat els 140 turistes que ja han contractat la Game of Girona Experience. La tipologia de turistes que l'han contractada és molt variada, amb una majoria de catalans, espanyols i fins i tot algun nord-americà i algun xinès. N' hi ha que, fins i tot, no han vist la sèrie i en veure la transformació de la ciutat durant el rodatge asseguren que la veuran “segur”, segons expliquen les organitzadores.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia