cultura

Cultura

La Paeria habilita un local per a la nova Casa del Còmic

Al centre històric, amb una inversió de 123.000 euros i a la qual s'hi han presentat cinc empreses

L'objectiu és dinamitzar el sector i el barri, junt amb la reobertura de la casa de fusta de Cavallers

Cinc empreses han presentat oferta per adjudicar-se el contracte d'adequació de la Casa del Dibuix i el Còmic de Lleida.

Es tracta de crear un nou espai de creació i exposició dedicat a aquesta disciplina artística al local en desús que hi ha als baixos de l'edifici del carrer Cavallers 27-29, un espai que consta de 185 metres quadrats entre la planta baixa, l'altell i un petit magatzem.

La Paeria, mitjançant l'Empresa Municipal d'Urbanisme (EMU), ha previst una inversió de 123.025 euros per adequar aquest local en només dos mesos.

Es tracta dels baixos d'un edifici d'habitatges de protecció que va aixecar l'EMU fa gairebé una dècada i que mai abans havien estat ocupats, de manera que els acabats no es tan fets i no hi ha cap tipus d'instal·lació ni servei.

El projecte contempla petits enderrocs interiors d'envans, rehabilitar l'espai i transformar-lo en sales d'exposicions, tallers, una oficina i també un magatzem.

L'objectiu, per tant, segons la Paeria, és disposar d'un espai singular per promocionar als artistes i emprenedors d'aquest àmbit amb tot tipus d'activitats i afavorir també el col·leccionisme o que aquest espai preservi fons històrics d'aquesta disciplina artística.

Un altre objectiu és la dinamització del centre històric, ja que la Casa del Dibuix i del Còmic se situa al mig del barri i pot ajudar a generar un atractiu més perquè la gent passegi i visiti el centre històric. El projecte ja figurava des de principis d'any al pressupost, però no ha estat fins aquest mes d'octubre que l'empresa d'urbanisme ha convocat la licitació de les obres.

Paral·lelament a aquesta iniciativa, l'Ajuntament de Lleida treballa en la reobertura de la casa de fusta ubicada a pocs metres, també al carrer Cavallers, en la intersecció amb el carrer Galera.

Ara es busquen nous usos i un d'ells és dotar el barri d'un espai per a emprenedors i per a creadors audiovisuals, segons les idees que estudia l'Ajuntament.

Aquesta construcció singular la va impulsar la marca de moda Desigual com a botiga efímera dins el pla inicial de dinamització comercial del centre històric, però només va estar oberta durant uns mesos. El projecte, molt singular, entrava dins el programa del districte del Mercat del Pla amb altres botigues efímeres. Però ha estat un projecte que no ha funcionat i només queda el Mercat del Pla, que també ha hagut de canviar el seu enfocament diverses vegades.

A principis d'aquest any es va reobrir aquesta de fusta temporalment per tal que joves empresaris i artesans poguessin exposar i vendre les seves creacions, però després va quedar, novament, tancat i en desús.

El grup municipal de la Crida va organitzar una jornada de treball i participació perquè fossin els mateixos veïns, i especialment els del centre històric, els que fessin propostes per a la reutilització de l'espai. I la majoria de veïns van proposar espais lúdics per a infants i adolescents, perquè consideren que “hi ha greus mancances per la socialització dels més joves al barri”, en opinió de la Crida. També es va proposar obrir-hi un centre sociolaboral, en vista de l'alta taxa de desocupació que hi ha al centre històric.

Aquest grup municipal considera que les intencions de l'Ajuntament de Lleida d'instal·lar un viver d'empreses del sector audiovisual a l'antiga botiga Desigual constata una manca de diagnosi del que està passant al barri i considera, així mateix, que la inversió que s'hi pugui fer per habilitar la casa pot tenir poc retorn social. La formació també critica la prevalença de les “polítiques de façana” per sobre de les polítiques socials a la ciutat.

LA XIFRA

185
metres quadrats
de superfície té el local del carrer Cavallers que rebrà la Casa del Dibuix i del Còmic de Lleida.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona