cultura

D'Orwell al futur literari

El segell independent Edicions de 1984 celebra 33 anys amb una exposició

Un dels grans èxits de l'editorial és ‘Olor de colònia', de Sílvia Alcàntara

Enmig de l'eclosió recent de petits segells editorials independents, es manté ferm un dels de més tradició del país: Edicions de 1984. Capitanejat per Josep Cots, enguany el segell compleix 33 anys i, tot fent broma –“quin cristo!”, exclama l'editor– ho celebren amb una exposició que es podrà veure fins al 15 de gener a la biblioteca Jaume Fuster de Barcelona.

“Nosaltres hem afavorit l'emergència d'aquests petits segells que han sorgit en temps de crisi, perquè han vist que es poden fer les coses a una altra escala i, com que tot lector té un petit editor a dins, doncs s'han llançat a editar llibres”, opina Josep Cots. Es publica massa? L'editor ho té clar: “No és que es publiqui massa, sinó que es publica massa en castellà i tenim poc gros de lectors.” Amb l'objectiu d'arribar a aquells centenars de lectors que, tot i llegir en català, opten pel castellà, a banda de pescar els que es declaren no lectors (un esgarrifós 42%), Edicions de 1984 segueix publicant títols rellevants com ara el darrer de Laurent Binet, La setena funció del llenguatge, o bé Em dic Lucy Barton, d'Elizabeth Strout.

Tot i que el nom del segell pot fer creure que l'editorial va engegar el 1984, va ser un any abans quan una colla de lletraferits –Àngels Agulló, Jordi Rojas, Carme Sansa i Josep Cots– van muntar una editorial inspirant-se en el clàssic de George Orwell, 1984. “Ens va donar la inspiració del tipus de literatura que volíem publicar, una que mostrés la societat del segle XX sotmesa als totalitarismes i retratés els seus anhels, patiments, etc.”

Amb la caiguda del mur de Berlín, el 1989, l'enfocament es va adaptar als nous temps i va ser aleshores que es va incloure tots els gèneres literaris, també l'assaig. D'entre les diferents col·leccions sobresurt Mirmanda, un nom extret de Canigó de Verdaguer, i que també inspira el títol de l'exposició: La ciutat dels llibres.

A l'hora de fer balanç Cots està satisfet: branda 400 títols vius en catàleg de 212 autors diferents, “de literatura contemporània, tant d'autors catalans com estrangers, i també literatura universal”. D'entre els llibres que els han donat més alegries hi ha Olor de colònia, de Sílvia Alcàntara, i Una màquina d'espavilar ocells de nit, de Jordi Lara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia