cultura

cinema

festival

Un ‘thriller' sobre el xantatge polític guanya el Som Cinema

‘L'artèria invisible', del gironí Pere Vilà, rep el primer premi del festival de Lleida

També reben premi un reportatge sobre els morts a Ceuta i un sobre la campanya electoral de les municipals a Barcelona

El jurat de la setena edició de la mostra Som Cinema de Lleida va concedir diumenge el premi al millor llargmetratge de ficció del festival a l'obra L'artèria invisible, dirigida pel cineasta gironí Pere Vilà Barceló. Es tracta d'un thriller protagonitzat per un polític català, interpretat per l'actor Àlex Brendemühl, que és sotmès a xantatge, acusat falsament d'haver abusat d'una jove. Paral·lelament, el polític ha de fer front als seus problemes familiars, d'un fracàs inversament proporcional a l'èxit que ha obtingut en la seva carrera política.

El llargmetratge s'ha filmat de manera sòbria i intimista. Prioritza les seqüències llargues, els silencis i els plans estàtics per tal d'apropar els espectadors a la psicologia dels personatges, empatitzant amb ells, ja sigui el polític acusat injustament, l'esposa vitalment insatisfeta per una vida aparentment d'èxit però marcada per l'abandó i la rutina, o els pinxos que cometen l'extorsió i que també estan marcats per una vida d'abandó i fracàs; i tots lligats per un fil invisible, l'artèria a què fa referència el títol del film.

El llargmetratge també serveix per reflexionar sobre el paper dels mitjans i l'opinió pública, les falses lleialtats que marquen l'activitat política i també la vida personal.

L'artèria invisible es va estrenar l'any passat i, a més del premi aconseguit ara a Lleida, es va projectar en la secció oficial del Festival Internacional de Cinema de Mont-real i va competir en la secció oficial de la Seminci, la seixantena setmana internacional de cine de Valladolid, on va rebre molt bones crítiques. És el quart llargmetratge de Pere Vilà i ha estat produït per Televisió de Girona, DDM Visual, Manium Produccions, i per Lluís Miñarro, creador d'Eddie Saeta, un dels principals productors de cinema independent a Catalunya.

L'altra obra guanyadora del Som Cinema ha estat el documental Tarajal, desmuntant la impunitat a la frontera sud, dirigit per Xapo Ortega, Xavier Artigas i Marc Serra. Es tracta d'un treball que investiga les quinze morts produïdes a Ceuta d'immigrants africans que volien saltar la tanca i entrar a territori de la UE. L'ha produït Metromuster (autors de Ciutat morta) i l'Observatori DEC.

Pel que fa als curtmetratges, el festival Som Cinema ha premiat el documental Campanya, realitzat per alumnes del màster de documental creatiu de la UAB: Andrés Alonso, Catarina Brites, Àlex Cabrera, Lara Curto i Damián Depetris, i el curt de ficció 14 anys i un dia, dirigit per Lucía Alemany.

LA XIFRA

30
produccions,
aproximadament, entre llargmetratges i curts, s'han projectat entre dimecres i diumenge


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA