cultura

PAUL LAVERTY

Guionista de Yo, Daniel Blake

“Hi ha qui només menja galetes”

És el guionista habitual del cineasta anglès, amb qui ha guanyat dues Palmes d'Or del Festival de Canes

Guionista habitual de Ken Loach des del 1996, Paul Laverty (Calcuta, l'Índia, 1957) ha contribuït a fer guanyar dues Palmes d'Or al realitzador anglès Ken Loach: per El viento que agita la cebada (1996) i Yo, Daniel Blake, que avui arriba als cinemes. També ha escrit el guió d'El olivo, dirigit per Icíar Bollaín, la seva parella.

Hi ha un nou tipus d'analfabet digital, com Daniel Blake?
Ben segur, jo en sóc el primer. A més, tinc la mateixa edat que Daniel Blake. Vaig investigar molt, vaig parlar amb molta gent, i em va sorprendre saber que en aquesta generació hi ha molta gent que no ha tocat mai un ordinador. No el saben fer anar, i llavors es desesperen, ho deixen córrer, i que poden arribar a perdre la seva casa o pensió perquè no saben gestionar aquest món digital. Vaig parlar amb treballadors de la Seguretat Social i em van dir que n'hi ha que els volen ajudar, però la direcció els pressiona perquè no ho facin Converteixen la gent en simples números, i els poden fer perdre prestacions..
Fins a quin punt es basa en la realitat britànica?
Hi ha una gran diferència entre la percepció que tenim de les coses i la realitat. Hi ha hagut una gran campanya contra la gent normal afirmant que el 25% de les prestacions eren fraudulentes, quan en realitat no és així, només ho són un 0,7%. Durant la recerca vam visitar molts bancs d'aliments, i em va sorprendre que molta gent ha de triar entre posar la calefacció i menjar. He conegut gent amb família que només menja galetes. Amb la recerca vam buscar què hi ha al darrere de tot això. És ficció, però es basa en una realitat.
Impressiona l'escena en què la protagonista va al banc d'aliments i obre un pot de carn i se'l menja allà mateix. No apel·la més als sentiments que a la reflexió?
És una història real que em van explicar els voluntaris d'un banc d'aliments, realment els va impressionar. Ploraven quan m'ho explicaven. No m'ho vaig inventar per dramatitzar, és una història d'humiliació que passa. En realitat hi ha casos més extrems: un home que tenia un problema mental i va morir de fam, gent amb un càncer terminal que ha d'anar a treballar... Són històries tan extremes que són difícils de creure. Però Daniel Blake és un home decent, una persona organitzada, que porta una vida normal fins que té problemes de salut. Potser això fa que ens enganxem més a la seva història, i que sigui tot molt més versemblant i creïble.
És un ciutadà, ni més ni menys, com es diu al film.
Exacte! Daniel Blake és un ciutadà normal que paga un 30% d'impostos, a diferència de corporacions com Apple a Irlanda, que no arriba a pagar ni l'1%. En lloc de centrar-nos en els pobres, per què no ens centrem en Amazon, Starbucks, Fiat (que va fer un tracte amb Holanda amb fiscalitat avantatjosa)...? Això redueix el pressupost dedicat a les prestacions als més pobres, que al final són els que ho paguen. Amb les polítiques d'austeritat, els discapacitats de la Gran Bretanya han patit sis vegades més que altres col·lectius.
Com és el seu treball amb Ken Loach?
Ha complert 80 anys, però segueix sent intel·lectualment molt vital i ple d'energia, segueix tenint moltes ganes de treballar, i encara que en aquesta ocasió hem tractat un tema molt dur, ha estat genial. Treballar amb ell ha estat una aventura.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Yo, Daniel Blake

«Yo, Daniel Blake»

Gènere: Drama
Direcció: Ken Loach.
Intèrprets: Dave Johns, Hayley Squires, Dylan McKiernan, Briana Shann, Kate Rutter.
Valoració crítica: [ep] [ep] [ep] [eb]

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA