cultura

Cultura

Els Magnànim es reconcilien amb la llengua

Per primera vegada la institució atorga i edita el premi d'assaig, el guanyador del qual ha sigut Jordi Julià

Quatre de les set obres guanyadores han sigut per a originals en valencià

El director de la Institució Alfons el Magnànim, Vicent Flor, subratlla el ferm compromís amb la llengua i la cultura en aquesta nova etapa

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació ha presentat aquest matí els premis València i València Nova, el lliurament dels quals se celebra aquesta vesprada a la sala Gregori Mayans del MuVIM, en una gala presentada per l'humorista suecà Eugeni Alemany i en què els polítics no prendran la paraula, segons ha explica el diputat de Cultura de la Diputació, Xavier Rius.

Es tracta de la primera convocatòria dels premis del Magnànim amb la nova direcció de Vicent Flor després del canvi polític a la Diputació de València i presenta com a novetats la creació d'un premi d'assaig i la creació dels premis València Nova per a menors de 30 anys en totes les modalitats de poesia, narrativa i assaig. Els llibres premiats són publicats per Edicions Bromera (narrativa i poesia en valencià), Versátil (narrativa en castellà), Hiperion (poesia en castellà) i el propi Magnànim en la modalitat d'assaig. A míes, és la primera vegada que l'IAM es fa càrrec de l'edició d'una de les obres i ho fa dins de la seua col·lecció Estudis Universitaris que estrena un nou disseny tipogràfic obra de Félix Bella (Campgràfic) i amb coberta dissenyada per Juan Nava. Com ha destacat el guanyador d'aquesta nova modalitat, el català Jordi Julià, amb “Poesia i identitat. Lírica contemporània i formes de despersonalització”: “Si a la terra de Joan Fuster les institucions no convoquen premis d'assaig, malament. Sortosament sembla que les coses han canviat”.

En aquest mateix sentit, el diputat Rius ha garantit la continuïtat d'aquesta línia de treball, ja que “és a les institucions a qui correspon donar suport a aquest tipus de gènere. I estem molt satisfets perquè la qualitat de l'obra, com les de la resta de categories, és excel·lent”.

Compromesos

De la seua banda, el director de la institució, ha volgut destacar el compromís “amb la llengua i la cultura” que suposa aquesta nova etapa. Un compromís que com ell mateix ha explicat, s'ha traduït en la publicació de més llibres (7), la majoria dels quals (4) són en la llengua pròpia. A més a més, el compromís no és sols amb els guardons –els de major dotació del País Valencià– sinó amb la resta d'instituts del Magnànim. “Volem invertir la proporció de llibres que es publiquen en la nostra llengua, ja que fins ara és d'un de cada de deu els que s'han editat”.

Així mateix ha recordat, l'existència d'un fons de més de 1.300 llibres i, que en llista d'espera n'hi han 31 llibres per veure la llum. “Els instituts estan funcionant molt bé i, per tant, hem de donar eixida al gran treball que fan els investigadors”, ha dit alhora que ha destacat que molt prompte es publicarà el primer llibre la col·lecció “Ara i adés” sobre la història del PSPV.

Diversitat

Per la seua banda, “El dia de demà”, de Teresa Broseta (narrativa en valencià) és, en paraules de Broseta “una invitació a revisitar València, en concret Ciutat Vella i el barri de Velluters, a través de tres mirades que protagonitzen tota una baixada als inferns”. Sobre “Isla de Lobos” de José Vicente Pascual (narrativa en castellà), el novel·lista ha explicat que es tracta d'una “reflexió sobre el bucle de l'eternitat” i ha especificat, “una reflexió del ser a través dels mites literaris”. De “Tavernàries”, Manel Marí (poesia en valencià) ha dit que està basat, com el propi nom indica, en el “microcosmo on es condensen les coses que més ens colpegen, els bars”, uns escenaris on, al seu parer, “apareix el conflicte entre el seny i l'arravatament fruit de l'embriaguesa, no en estrictu senso” La resta d'obres guanyadores que s'han presentat són “Silbando un eco extraño”, de Constantino Molina (poesia en castellà); “Abstraccions i certesses”, de Bruna Generós (poesia en valencià jove), i “El hilo del invierno”, de Raquel Vázquez (poesia jove en castellà).

Rius ha destacat la riquesa del conjunt dels guardonats –també han rebut un original de l'artista Manolo Boix–, ja que hi ha autors molt nous i d'altres amb una llarga trajectòria.

El jurat ha deixat desert el Premi València per a assaig en castellà i en la modalitat jove.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic