cultura

museus

polèmica

Les entitats tampoc no volen el Morera a l'Audiència

La Plataforma d'Entitats Culturals de Lleida demana que s'ajorni la votació d'avui sobre l'emplaçament del museu a l'antiga Audiència i s'obri un debat ciutadà

Els treballadors del museu defensen el projecte i que cal fer-lo ara

La Plataforma d'Entitats Culturals de Lleida veu precipitat que avui, en el ple municipal, el govern de la Paeria aprovi el futur emplaçament del Museu d'Art Jaume Morera a l'edifici de l'antiga Audiència. La plataforma, creada fa un any, té “dubtes raonables” que l'edifici de l'Audiència sigui una bona opció per a un museu de la importància del Morera, i reclama que s'obri un debat que tingui en compte tot el sector de la cultura de la ciutat, i en especial el de les arts visuals, per actualitzar el pla de museus i estudiar si la ciutat es pot “permetre renunciar a la consolidació d'un nucli cultural i museístic al centre històric” com estava previst inicialment, quan el Morera s'havia de situar al costat de La Panera.

Els dubtes de les entitats coincideixen amb la posició de CiU i ERC, que davant de la decisió d'avui en el ple municipal s'han mostrat refractaris a l'opció de l'Audiència. ERC, a més, assegura que la cessió de l'edifici de l'Audiència a la Paeria conté una clàusula, la de fer servir l'edifici per a usos administratius, que no permetria fer-hi un museu, cosa que el govern municipal rebutja i acusa els republicans de fer una interpretació esbiaixada d'aquell acord. ERC, de fet, ha presentat al ple una moció perquè es revisi el pla de museus, que data del 1996, moció que el govern municipal ha acceptat.

Aquell projecte, pensat abans de la crisi, costa 11 milions d'euros, amb el pla museístic a banda. Després del 2008 es va fer un replantejament del projecte, per tal d'adequar-lo a la nova situació financera de l'administració, de 6,5 milions amb el pla museístic a banda. L'any 2010, però, aquest també es va descartar.

La situació precària del Morera, creat el 1915, ocupant de manera provisional en els darrers deu anys la seu de l'antic Casino, impròpia i incòmoda per a un museu, va fer néixer un moviment d'entitats i ciutadans, que van forçar una audiència pública el 2012. El resultat de l'audiència va ser la creació d'una comissió municipal de seguiment, amb reunions periòdiques. En el marc d'aquella comissió, l'alcalde Àngel Ros va anunciar, el 2013, que el Museu Morera s'instal·laria de manera definitiva a l'antiga Audiència, a la rambla Ferran.

Que ara es posi de nou en qüestió l'emplaçament del museu i es reobri el debat ha enervat els treballadors, que ahir van fer un comunicat. El director del museu, Jesús Navarro, creu que no es pot malbaratar la feina dels darrers tres anys preparant el projecte de l'Audiència, que està valorat en 4,7 milions amb el pla museístic inclòs. Els treballadors temen que tornar a posar ara a discussió el futur del Morera, quan ja fa tres anys que se sap que anirà allà i sense un pla financer per a un emplaçament com el planejat inicialment, significa malbaratar la feina realitzada preparant el projecte, i es corre el risc de tornar a deixar sine die l'emplaçament definitiu del Morera. El museu, amb importants col·leccions dels segles XIX i XX, l'any que ve farà 100 anys, i encara no té seu definitiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.