cultura

Lluís Miró

DIRECTOR DE TRES I QUATRE

“Els Octubre continuen mantenint l'esperit crític i constructiu”

Lluís Miró responsable de l'editorial Tres i Quatre, organitzadora de la cita literària, assenyala que encara no s'han produït grans canvis en el sector promoguts per la Generalitat

Considera que, ara per ara, és impossible recuperar el guardó en la categoria de teatre

Els jurats donaran a conèixer el seu veredicte sobre els 155 originals presentats en la gala de demà

L'Hotel Astoria torna a convertir-se en l'escenari d'una de les grans cites literàries i culturals de tot l'àmbit lingüístic. El lliurament dels Premis Octubre, que tindrà lloc a partir de les 21.00 de demà dissabte, donarà a conèixer els guanyadors d'un certamen que enguany arriba a la 45ena edició i que ha recuperat una de les seues senyes d'identitat: els congressos.

L'any passat els Octubre van eixir de l'edifici es van celebrar al Mercat Central, diguem-ne que, per fi van ser visibles després d'anys d'haver estar condemnats per les institucions valencianes. Quina característica destacaria de la celebració d'enguany?
Enguany celebrem els 45éns Premis Octubre. Han tingut un llarg recorregut i ha sobreviscut a tots els governs de tots els colors polítics. Amb el recolzament dels autors i les autores, de les institucions i del públic en general. Enguany, volem destacar que hem recuperat els congressos que no es feien des dels temps de l'asfíxia política... També, després de recuperar el centre de la ciutat de València anant al Mercat Central hem volgut tornar a celebrar aquesta nit literària en l'Hotel Astoria. Un espai on els Premis ja havien estat ara fa unes desenes d'anys. Època en què Joan Fuster, Vicent Andrés Estellés, Montserrat Roig, Pierre Vilar, Andreu Alfaro i molts d'altres eren presents entre el públic. També aquest espai es va utilitzar tantes vegades per fer les llarguíssimes deliberacions dels jurats dels Octubre que s'acabaven a altes hores de la nit.
Es mantindrà el to reivindicatiu enfront d'unes institucions que ara semblen més permeables a les reivindicacions del sector cultural i social?
Els governants estan per gestionar la vida social i cultural i les associacions i empreses culturals estan per reivindicar en cada moment tot allò que, per diferents causes, el govern no ha estat sensible. Per tant, nosaltres com a associació i empresa cultural continuem mantenint-nos amb un esperit crític i constructiu cap a les institucions. Al final, el país el fem entre tots.
En quina direcció aniran les reivindicacions d'enguany?
Pel que fa al sopar dels Premis Octubre, enguany volem celebrar els 80 anys de la Guerra Civil fent un reconeixement a un dels darrers guerrillers maquis, Quico Martínez, encara vius. Com a Premis Octubre volem valorar la lluita continuada i l'esforç que aquesta gent va fer pel país. D'altra banda, mirant el present, valorarem també aquella nit la tasca del Pen Català amb els escriptors refugiats de tot el món. Al sopar assistiran la presidenta del Pen Català amb 10 escriptors refugiats. Volem posar l'accent en el treball constant d'integració que fa aquesta organització d'escriptors. 
Des del punt de vista de l'editorial creu que en aquest any i mig del canvi de govern s'han produït avanços pel que fa al sector literari i el cultural?
És evident que des de fa un temps la societat civil va fent canvis interessants pel que al món del llibre i a la seva indústria. De moment, es veuen unes intencions de govern que han anat dirigides al llibre de text, però en general, no percebem gran canvis. Per exemple, els ajuts a l'edició d'enguany encara no han estat convocats. Entenem que qualsevol canvi de govern i sobretot després de tants anys del PP, s'ha de ser curós a l'hora de plantejar com s'han de donar els suports.  
Parlem dels premis, encara que són la major incògnita a hores d'ara. Podem avançar si en tenim més originals presentats que en l'edició passada? I l si la qualitat dels treballs està complicant la decisió final?
Enguany hem rebut 155 originals, entre els quals 74 de poesia, 53 de narrativa i 28 d'assaig. Una característica dels Premis Octubre és el fet que els originals provenen de qualsevol indret dels Països Catalans. Enguany hem rebut originals de Ciutadella, Muro, Alcoi, Barcelona, Gandia, Tarragona, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Guíxols, Calella, Mataró, Alginet, Igualada, etc. Així, podem dir amb tota claredat que són uns premis nacionals on les autores i autores del nostre país s'aboquen a presentar les seves obres. Una altra característica dels Premis Octubre, que portem endavant des de ja bastants anys és que els jurats dels Premis Octubre no es fan públics fins al dia del veredicte. L'editorial no parla tampoc amb ells per cap qüestió sobre la deliberació sinó és merament per transmetre la informació del seu funcionament. És un aspecte important per mantenir al màxim possible un jurat neutre i sense pressions. 
Hi ha alguna categoria que destaque especialment?
Sempre destaca el premi Vicent Andrés Estellés de poesia tant per la quantitat d'originals presentats com per la qualitat. En aquest país tenim molts i molt bons poetes encara per descobrir i publicar. 
Hi ha alguna possibilitat de recuperar el premi de teatre?
Malauradament, no ens podem plantejar recuperar-lo. I no és per una qüestió econòmica –tot i que també ens complicaria un poc més la gestió dels Premis-, sinó perquè la nostra societat ja no llegeix teatre. Prova d'això és el quasi nul espai que reserven les llibreries al teatre. Som més una societat de veure representacions que no pas de llegir-lo. 
S'ha afegit alguna institució més a la contribució econòmica dels premis?
No són les mateixes institucions que l'any passat.
Qué es trobaran els convidats a la celebració?
A banda del reconeixement al guerriller Quico Martínez i al Pen Català, també podrem gaudir enguany d'una Marina Rossell que ens transportarà als anys de la resistència. Per continuar amb la festa literària, el Màrius Serra ens sorprendrà amb noves preguntes de l'Enigmàrius. Tindrem també un homenatge a Estellés titulat “Tots els dies són Estellés”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia