cultura

El Berguedà busca ajut europeu per fer reviure les colònies tèxtils

El Consell Comarcal treballa en un projecte per donar a les antigues colònies usos educatius, residencials i turístics

Ha iniciat converses perquè a la comarca hi hagi uns estudis sobre aquest patrimoni

El Berguedà té la concentració més gran de colònies industrials a Europa, una quinzena al llarg del riu Llobregat, entre Berga i Puig-reig. El Consell Comarcal vol reivindicar aquest patrimoni i busca la complicitat d'Europa per fer reviure les colònies industrials i evitar “que caiguin en l'oblit”. Segons ha explicat el president de l'ens comarcal i alcalde de Gironella, David Font, la comarca es vol acollir a una línia d'ajuts econòmics de la Comissió Europea, destinats a entorns rurals on hi ha un fort patrimoni –en aquest cas industrial– amb l'objectiu de generar activitat econòmica. Per això, el Consell ja ha començat a treballar en un projecte per donar ús a les antigues colònies. Entre aquests usos, hi podria haver l'educatiu, el residencial i el turístic, per exemple. En la vessant formativa, s'han iniciat converses perquè la comarca pugui tenir uns estudis sobre les antigues colònies.

El president del Consell Comarcal del Berguedà explica que tot i que el projecte encara és “embrionari” ja treballen per buscar suport d'altres administracions –és el cas de la Diputació–, de tots els ajuntaments implicats i també dels amos de les colònies, siguin públics o privats. De fet, la complicitat dels propietaris serà vital, ja que els ajuts europeus no estan destinats directament a la rehabilitació de les antigues colònies, sinó al contingut que s'hi vulgui donar. Per tant, caldrà a part una inversió important per millorar els edificis abandonats arran de la crisi del tèxtil, i que en molts casos s'estan degradant. L'objectiu final, però, és precisament, que aquest patrimoni tingui un futur i no resti oblidat, així com crear activitat econòmica i, per tant, llocs de treball.

David Font explica que aquest és un projecte de molta rellevància i pensat a llarg termini. “Si aconseguim posar-hi fil a l'agulla és un projecte que estarà molts anys executant-se”, diu. I hi afegeix que cal aprofitar l'oportunitat del projecte de vies blaves que promou la Diputació de Barcelona per crear un gran passeig fluvial al llarg del riu Llobregat. “Ho hem de relligar amb les vies blaves. Hem d'aprofitar-ho per reivindicar el patrimoni que tenim al voltant del riu”, hi afegeix.

Converses amb la UPC

Un altre dels fronts amb què treballa el Consell del Berguedà és aconseguir que la comarca tingui uns estudis relacionats amb el patrimoni industrial. Per això vol implicar la universitat en el projecte de recuperació de les colònies. “L'objectiu és que al Berguedà hi hagi durant tot l'any una oferta formativa, no sé amb quina fórmula, si com a grau, com a postgrau, doctorat o programa d'investigació, però centrat en el patrimoni tèxtil”, explica Font. El president del Consell hi afegeix que s'han iniciat converses amb la UPC en aquest sentit perquè és la universitat que ja té projectes relacionats amb l'àmbit del tèxtil, amb enginyeries i espais d'innovació. Tot i això, David Font no es tanca a parlar amb altres universitats.

LA FRASE

El que volem és que no caiguin en l'oblit. També ho relligarem amb les vies blaves
David Font
president del consell comarcal del berguedà i alcalde de gironella

LA XIFRA

16
colònies industrials
hi ha al Berguedà, entre Berga i Puig-reig. És la major concentració a Europa

El govern estudia mesures de protecció

El Departament de Cultura de la Generalitat, per la seva banda, té “en estudi analitzar i, en el seu cas, proposar mesures de protecció del patrimoni industrial” a tot Catalunya. Aposta per la difusió i promoció d'aquest patrimoni a través del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya i de l'Agència del Patrimoni Cultural. A la Catalunya Central el patrimoni industrial és important –de fet, forma part del paisatge de la regió. De fet, el Mnactec en el mapa de patrimoni industrial on destaca els 150 elements imprescindibles, n'inclou una quarantena de la regió, entre els quals n'hi ha quatre de declarats bé cultural d'interès nacional i 19 com a bé cultural d'interès local.

Activitats per a la setmana del turisme industrial

Un dels aspectes importants d'aquest projecte és l'aprofitament turístic del patrimoni industrial. Hi treballa de manera especial la Xarxa de Turisme Industrial (Xatic), creada el 2006 per una trentena d'ajuntaments. El director tècnic de la Xatic, Jordi Garreta, explica que la xarxa, de la qual formen part vuit municipis de la regió, treballa perquè el patrimoni industrial “s'insereixi en l'oferta turística i atregui visitants tant de Catalunya com de l'estranger”. Defensa que reivindicar i promoure aquest patrimoni contribueix a la dinamització econòmica.

Precisament, des d'ahir i fins al pròxim dia 13 la Xatic organitza per primer cop la Setmana del Turisme Industrial . En el cas de la Catalunya Central, ahir es van fer una sèrie d'activitats a la Pobla de Lillet, Manresa i Puig-reig. Però n'hi ha més de programades fins diumenge que ve, com ara visites al Museu del Coure i a la Farga Lacambra (dia 10 a les Masies de Voltregà), La Cinteria (dia 12 a Manresa) i a la Colònia minera Sant Corneli (a Cercs, el dia 13).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cinema

‘Mexican Dream’, de Laura Plancarte, corona el palmarès de DocsBarcelona

Barcelona
Arts escèniques

El Festival Z acollirà 16 projectes escènics

Girona

Últim dia per veure les noves tendències del circ al Trapezi

REUS

Les Festes de Maig omplen els carrers de música i cultura popular

LLEIDA
CrÒnica

Ricky Gil i Biscuit, un bon treball d’arqueologia

dit o fet per dones

La pedra seca com una resistència

Música

In-Somni obre demà a Besalú, amb Bigott, una nova edició itinerant

besalú
música

El vidrerenc Àlex Pérez presentarà ‘Tot el que som’ al Festival Espurnes de Llagostera

vidreres
música

Sven Väth encapçalarà el cartell del festival electrònic Delirium

cassà de la selva