cultura

Arts sensorials

Essència de Badalona

L'artista sensorial Nasevo barreja quatre aromes diferents que li suggereix la ciutat per elaborar-li un perfum propi

El resultat es troba en la mostra ‘Olfactorium Badalona', al centre cultural El Carme fins al 8 de gener

Anís, murtra, Baetulo i marsón les quatre aromes que, segons Nasevo, defineixen Badalona

De què fa olor, Badalona? Aquesta és la pregunta que vol respondre Olfactorium Badalona, una mostra que barreja les arts plàstiques i visuals per endinsar-se en l'univers de les olors amb Nasevo, un artista singular, que és també un reputat perfumista i col·leccionista d'art. L'exposició, que es pot visitar al centre cultural El Carme de Badalona fins al 8 de gener, té la particularitat que, a més de veure-la, es pot olorar. Són presents les quatre aromes que, segons l'autor, defineixen Badalona: Baetulo, murtra, anís i mar. Estan concentrades en uns petits flascons que els visitants poden olorar i emportar-se impregnades en un fullet informatiu que ha estat dissenyat a aquest efecte.

Tot plegat és obra de l'artista Nasevo, acrònim d'Ernest Ventós Omedes (Barcelona, 1945), i fruit de la conjunció de la paraula nas i les inicials del seu nom i cognoms. Nasevo va iniciar la seva trajectòria artística ara fa quinze anys amb una sèrie d'obres en què el nas, l'instrument de captació de l'olor, és el protagonista absolut.

La història de l'artista és ben peculiar. La seva discapacitat auditiva el va portar a concentrar-se des de ben petit en l'univers de les olors. Per Nasevo, viure és olorar. Ell mateix evoca la seva primera infantesa en un pis del barri de Sants situat a sobre d'un magatzem de matèries primeres amb flaires, com la de menta, com a protagonistes. “Em vaig passar els primers tretze anys de la meva vida olorant”, explica. Allò va acabar marcant la seva trajectòria professional, que el va consolidar com un dels nassos més reputats de la indústria de les aromes. Seves són les olors de molts de productes de neteja i cosmètics ben coneguts. Ha treballat en la creació d'olors per a productes de les marques de Mercadona i també d'altres com l'olor del rentavaixelles Mistol i el sabor dels gelats Calipo. La seva trajectòria artística s'ha desenvolupat en els darrers anys en paral·lel amb aquest talent.

Ara arriba a Badalona a través d'aquesta mostra, que ha estat organitzada conjuntament per la Universitat de Barcelona i l'Ajuntament de Badalona. A partir de l'encàrrec que li van fer, Nasevo ha creat el perfum de Badalona, que apareix com una conjunció de les olors de mar, que evoca la ciutat abocada a la Mediterrània i la seva tradició marinera; l'anís, que es fonamenta amb les aromes d'un dels productes més populars del municipi, l'Anís del Mono; Baetulo, en record al seu passat romà, amb una olor molt propera a la terra; i murtra, la planta que dóna nom al monestir gòtic que just ara celebra els 600 anys. Totes configuren el perfum creat per a l'ocasió que es presenta acompanyat d'una cinquantena d'obres de l'artista.

Nassos i sentit de l'humor

L'exposició es divideix en quatre apartats temàtics que porten per títol cadascuna de les quatre aromes que configuren el perfum de Badalona. Una producció artística en què proliferen els nassos, grossos i petits, de colors i materials diversos, que es caracteritzen pel seu toc surrealista i, de vegades, molt proper al dadaisme, on no falta el sentit de l'humor. A més, l'exposició incorpora una selecció de poemes que acompanyen els quatre àmbits en què s'articula l'exposició. Així mateix, la mostra també inclou una obra original de Brossa pertanyent a la col·lecció OlorVisual. Finalment, un muntatge audiovisual mostra l'experimentació de Nasevo amb l'art electrònic, una experiència espacial de 360 graus que evoca la relació entre el nas i l'ull.

Nasevo reivindica en tots els seus treballs l'olfacte, un dels sentits més ignorats en el món de l'art. Tot i això, assegura que l'olfacte és cada cop més present en la creació artística. Ell mateix ha col·laborat en la creació d'essències per a exposicions de diversos artistes i ara està treballant en una nova mostra, que té com a tema central el mar i que s'exposarà l'any vinent al Museu Blau del Fòrum de Barcelona.

Olfactorium Badalona es pot visitar de dimarts a dissabte de 16 h a 20.30 h i els diumenges i festius de 10 h a 14 h, amb entrada lliure. Paral·lelament, també hi ha una programació de visites dinamitzades que permetran als visitants endinsar-se en l'univers de les olors. La propera és el dijous 24 de novembre a les set de la tarda.

Olor visual
L'autor de la mostra, a més d'artista, és un col·leccionista d'art amb molt de nas. Les seves adquisicions són sempre de peces que li suggereixen alguna memòria olfactiva, com ell mateix explica. Va començar la seva col·lecció amb una peça de Ràfols Casamada i l'ha anat ampliant amb altres artistes contemporanis que han fet creacions que li suggereixin olors. En té d'autors vinculats a Badalona com ara Gerard Sala i també Josep Uclés, l'artista que dóna nom a la sala d'exposicions del centre cultural El Carme, on es pot veure la mostra Olfactorium Badalona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles