cultura

cultura

reconeixement

Recorden Dolors Condom com una gran professora i una ciutadana exemplar

L'acte d'homenatge a la llatinista, amb la participació del president de la Generalitat i el rector de la UdG, va omplir l'aula magna de la Casa de Cultura

“Una ciutadana implicada i exemplar i una persona sàvia d'una humilitat natural, que em va fer sentir molt orgullós com a alcalde, perquè representava uns valors que fan que una comunitat sigui millor.” El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va recordar així Dolors Condom (1926-2016) en l'homenatge a l'enyorada catedràtica de llatí que va organitzar la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada-Carles Fages de Climent i que va omplir l'aula magna de la Casa de Cultura de Girona. En relació amb el nomenclàtor urbà, Puigdemont va suggerir que “algun espai adequat de la nostra ciutat porti el seu nom”, i va recordar Condom com una assistent habitual a les aules d'extensió universitària, que tenen lloc també a l'aula magna de la Casa de Cultura, el mateix equipament on el 1969 Dolors Condom va ser la primera professora de llatí dels estudis universitaris de Lletres a Girona. Ahir la sessió de les aules d'extensió universitària es va traslladar a l'Auditori Irla i Mariàngela Vilallonga, directora de la Càtedra de Patrimoni Literari, la va dedicar a Dolors Condom, “insigne llatinista i ciutadana il·lustre, de la qual volem reconèixer públicament el seu llegat humà i acadèmic”, com va dir després per obrir l'acte.

En el mateix acte es va presentar el llibre col·lectiu Dolors Condom en el record, amb 44 escrits d'amics, col·legues i antics estudiants de Condom, incloent-hi un pòrtic del president Puigdemont i el penúltim text de Narcís-Jordi Aragó. “Entre tots formen un calidoscopi Dolors Condom, perquè un calidoscopi sempre produeix figures boniques i admirables, com la seva saviesa envoltada d'humanitat”, hi va afegir Vilallonga.

També hi van intervenir Anna Masós, la directora de l'IES Jaume Vicens Vives, on Condom va exercir bona part de la seva tasca docent (“Era una gran professora i una gran dona, que estimava amb passió la feina i el coneixement”); Dolors Reig, presidenta dels Amics de la Unesco, entitat de la qual Condom va ser “una col·laboradora de primera”, i Josep Gordi, degà de la Facultat de Lletres, que va reivindicar el mestratge de Dolors Condom i va defensar la vigència dels estudis clàssics, com també van fer-ho després el rector de la UdG, Sergi Bonet, i el president Puigdemont: “La cultura clàssica és un valor actiu indispensable per a la nostra civilització i no podem cometre l'error de renunciar-hi.” L'acte es va tancar amb la cançó L'hora dels adéus, traduïda al llatí per Condom (Discessus) i interpretada per l'equip de cultura clàssica de l'Institut de Ciències de l'Educació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona