cultura

festes i tradicions

Les Falles, Patrimoni Immaterial de la Unesco

La decisió que s'ha pres al comitè que se celebra aquests dies a Adís Abeba

La declaració inclou totes les poblacions que planten monuments fallers

El col·lectiu iniciarà les celebracions amb la plantada d'una falla als peus de les Torres del Serrans de València aquest vespre amb la tècnica tradicional del ‘tomb'

La Unesco ha declarat les Falles Patrimoni Cultural Immaterial l de la Humanitat. La decisió que s'ha pres al comitè que se celebra aquests dies a Adís Abeba (Etòpia) inclou a totes les poblacions que planten monuments. . Entre els punts forts de la candidatura es troben la continuïtat d'oficis tradicionals lligats a la festa, com la dels artistes fallers o el treball de la indumentària tradicional amb la seda, la pirotècnia, la música popular, la literatura fallera, la sàtira i el teixit associatiu, que assegura la seva transmissió intergeneracional a través del grup.

La declaració de hui tanca un camí iniciat l'any 2011 amb l'aprovació com a Bé d'Interès Cultural i la proposta del Congrés dels Diputats perquè el govern espanyol dugués les Falles davant la UNESCO. L'any 2015, el consell espanyol de patrimoni històric escollia les Falles com a candidates per al 2016. Aquest octubre la UNESCO confirmava que complia els cinc requisits per ser inscrita i optar al reconeixement. 18 candidatures més opten a la declaració com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat 2016. Entre elles, la Rumba de Cuba, els festivals de carrosses del Japó, l'any nou persa (Novruz), la festa de la verema de Vevey (Suïssa) o el carnestoltes de Granville (França).

La Junta Central Fallera ha convocat el col·lectiu faller a les celebracions amb la plantada d'una falla als peus de les Torres del Serrans de València aquest vespre amb la tècnica tradicional del ‘tomb'.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia