cultura

novel·la

novetat editorial

Política criminal

Salvador Balcells publica ‘Procés enverinat', la cinquena novel·la protagonitzada pel sotsinspector dels Mossos Emili Espinosa

Balcells ha volgut novel·lar “el tema de què més es parla a Catalunya des de fa anys”

El somni de la majoria d'autors de novel·la policíaca és crear un protagonista sòlid, que pugui tenir continuïtat, escriure una sèrie tan llarga com convingui i fer-se rics. Salvador Balcells no s'ha fet ric, encara, però ja encadena cinc novel·les protagonitzades pel sotsinspector dels Mossos d'Esquadra Emili Espinosa, totes publicades per Meteora.

Després de trames amb segrestos, narcotràfic, explotació sexual, creuers menys idíl·lics del previst i corrupcions relacionades amb la viticultura –llavor del festival El Vi Fa Sang, que el mateix Balcells va posar en marxa fa dos anys a l'Espluga de Francolí–, a Procés enverinat l'Espinosa es veu ficat en política: “Més que ficat, s'hi veu embolicat –explica l'autor–. El fet d'haver de treballar en uns casos amb connotacions polítiques sap que comportarà dificultats addicionals a la investigació. A més, té una pèssima opinió sobre els polítics.”

Espinosa se sol moure a Catalunya, en concret per Tarragona, on està destinat. “M'interessa ambientar les novel·les en espais propers i coneguts. Quan vaig començar a publicar, la zona de Tarragona estava molt poc aprofitada en aquest sentit, tot i tenir una àrea metropolitana tant o més interessant que la de Barcelona.”

Trets i bolets tòxics

Procés enverinat comença quan uns defensors de la declaració unilateral d'independència són tirotejats en ple carrer per uns ultradretans i, paral·lelament, un polític és enverinat amb un bolet tòxic en el transcurs d'un dinar.

El procés sobiranista acabarà a trets? “Esperem que no! És una llicència literària i, que quedi clar, és només un relat de ficció, no voldria agitar cap fantasma de la por.”

Un dels trets distintius de la sèrie de novel·les de l'Espinosa són les trames familiars del protagonista, al marge dels casos policials, com passa amb personatges tan famosos com Wallander, Montalbano, Brunetti, Jaritos i molts més. Però també hi treuen el nas circumstàncies personals de l'autor, de Balcells. “El fet de tenir família al Japó i d'haver-hi viatjat força vegades m'ha mogut a incloure un personatge japonès, un enòleg que és a Tarragona per estudis i s'embolica amb una de les filles d'Espinosa”, confessa.

Cada novel·la parteix d'una guspira diferent i, en aquest cas, ha volgut novel·lar “el tema de què més es parla a Catalunya des de fa anys”, afirma Salvador Balcells, abans d'aclarir que “en una novel·la, sempre cal diferenciar el que són les múltiples veus dels personatges de les opinions personals de l'autor”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia