cultura

festes i tradicions

Campanes i trons

Els campaners de Mataró recorden cada any la seva patrona, santa Bàrbara

El foc pren el campanar acompanyat d'una repicada nocturna

Les campanes de la basílica de Santa Maria de Mataró tenen una presència ben arrelada a la ciutat. A banda de la festa major, en què participen amb actes propis –com la Barram i repicada– i en esdeveniments de caràcter més litúrgic com ara l'anunci de l'ofici de Les Santes o l'homenatge –juntament amb la resta de figures i comparses– de les relíquies de les patrones de Mataró el dia 27 de juliol, durant tot l'any les campanes de la ciutat mantenen un calendari de repics manuals estable. Sense anar gaire lluny, cada dissabte s'executa el toc d'“ordinari” per anunciar que l'endemà és diumenge i, per tant, és festiu.

Però hi ha un dia a l'any que per als campaners de Mataró també és festa grossa: es tracta del 4 de desembre, diada de Santa Bàrbara, que està establerta com a patrona de la colla. Diu la tradició que aquesta santa és la protectora de les tempestes. Segons conta la història, el seu martiri va ser un dels primers exemples de parricidi, ja que va ser el seu pare el que directament la va matar decapitant-la al cim d'una muntanya per després morir ell mateix a causa de l'impacte d'un llamp. Arran d'aquest fet, santa Bàrbara és considerada patrona dels oficis relacionats amb la pólvora, com ara la mineria i l'artilleria. La combinació de tots aquests elements es tradueix a Mataró en una repicada “general” de totes les campanes de la basílica de Santa Maria, que es toquen de manera manual.

Puntualment, a tres quarts de vuit del vespre, quan ja és negra nit, les dues campanes que reben el nom de les patrones de la ciutat –Juliana i Semproniana– arrenquen el toc i comencen a tritllejar. De seguida s'hi afegeixen les tres grosses –la Carme, la Montserrat i la Miquela–, que comencen a voltar enèrgicament durant un quart. Després d'adobar el terreny sonor durant uns deu minuts, de cop irromp del campanar una cascada de pirotècnia acompanyada per coets que, literalment, encén el campanar durant uns instants mentre les campanes continuen girant completant, com una estampa que recorda santa Bàrbara, amb els llamps i trons de les tempestes inclosos.

Aquest fet provoca la sorpresa dels vianants que passen per la plaça i que s'aturen per contemplar i escoltar aquesta combinació. De fet, les campanes de Mataró es toquen seguint la manera habitual que impera des de l'Ebre cap avall, i són de les poques del Principat que es voltegen completament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia