cultura

fotografia

exposició

Qui és fotògraf?

La Fundació Foto Colectania reflexiona sobre l'autoria de les fotos en una exposició, l'última de les que es veuran a la seva seu actual

La Colectania inaugurarà el 17 de març el seu nou espai al barri del Born

La Fundació Foto Colectania, inaugurada el 2002, passa els seus últims dies al seu espai del carrer Julián Romea de Barcelona, abans que el dia 17 de març inauguri la seva nova seu al passeig Picasso, al barri del Born. Mentrestant, i amb els nervis a flor de pell per l'imminent trasllat, fins diumenge s'hi pot veure l'exposició Jo volia ser fotògraf, que precisament reflexiona sobre el paper de la fotografia i els fotògrafs en una societat que pateix la sobreabundància d'imatges i el fet que tothom fa fotografies a tothora.

A partir de l'obra d'11 artistes, la mostra qüestiona conceptes com ara l'autoria, l'originalitat i la materialitat de la imatge, temes que molts fotògrafs i artistes contemporanis plantegen en els seus projectes. Una de les pioneres en aquest tipus de reflexions és Sherrie Levine, amb treballs que s'apropien directament d'imatges d'altres. És el cas de les fotos que un dels clàssics de la fotografia del segle XX, Walker Evans, va fer de màscares africanes per al catàleg del Metropolitan Museum de Nova York. Levine fotografia les imatges del catàleg directament i les signa com a seves. Michael Mandiberg fa un pas més amb una pàgina web des de la qual tothom es pot descarregar i imprimir lliurement reproduccions de Walker Evans i Sherrie Levine, amb certificats d'autoria de Mandiberg. Mishka Henner, en canvi, homenatja el llibre clàssic de fotografia The Americans, de Robert Frank, manipulant les icòniques imatges del volum i fent-ne desaparèixer els personatges.

En el mateix sentit, els joves artistes suïssos Jan Hofer i Severin Zaugg s'apropien de les fotos que regulament fa la policia de trànsit de Zuric a les carreteres i els carrers de la ciutat. Els artistes demanen a potencials col·leccionistes que adquireixin alguna d'aquestes imatges per convertir-les en obres d'art.

L'exposició tancarà la seu de la fundació, però, mentre no obri el nou local, la Fundació Foto Colectania continuarà la seva activitat a través del seu web amb xerrades i actes pertanyents a projectes com ara Correspondències i d'altres dedicats a la creació jove.

Jo volia ser fotògraf.

fundació foto colectania. Julián romea, 6. barcelona, fins al 10/1



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia