cultura

pintura

exposició

Retrat personal de la cultura lleidatana

PROJECTE

El dissenyador i il·lustrador Josep Maria Maya exposa una vintena de retrats d'homes i dones relacionats amb la vida cultural de Ponent

Va iniciar la sèrie amb una primera exposició l'any 2014, i ja n'ha fet un centenar

La seu de la Fecoll mostra des de la setmana passada l'exposició PilotRetrats, de l'il·lustrador i dissenyador gràfic Josep Maria Maya. La mostra inclou una vintena de retrats que Maya ha anat elaborant amb la mateixa tècnica, a través de retoladors Pilot. Els retrats són només una mostra de les persones relacionades amb l'activitat cultural de la ciutat de Lleida: fotògrafs, escriptors, músics i gestors i activistes culturals que Maya ha anat dibuixant els darrers anys.

L'any 2014 ja va fer una primera exposició dels PilotRetrats, com els ha anomenat, al Cafè del Teatre. Els va començar a dibuixar per plaer, i després de la primera exposició li va arribar algun encàrrec, com ara el del suplement cultural DIS del diari Segre, i finalment ha format una col·lecció que, sense ser aquesta la intenció, retrata des d'un punt de vista molt personal de l'autor una època determinada de Lleida i alguns dels seus actors. “No es pot comparar en absolut amb el que feia Ramon Casas, que retratava els seus amics durant els inicis del modernisme, la intenció és molt més humil i domèstica”, explica Maya.

Per fer cada retrat, Maya es documenta amb fotografies del personatge, en algun cas fetes per ell amb aquest objectiu. Són d'estil realista, però la reduïda gamma cromàtica dels Pilot li aporta un toc expressiu. Ara ha començat a aplicar la mateixa tècnica a indrets de Lleida. Del resultat hi ha dues obres exposades, amb la Seu Vella i l'església de Sant Llorenç com a models.

Maya va néixer a Lleida i ha treballat com a il·lustrador i dissenyador en diverses publicacions catalanes, i és un dels impulsors de la revista cultural Plec.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còmic

El Manga Barcelona celebra 30 edicions amb un cartell de Naoki Urasawa

barcelona
ÒPERA

Ollé aixeca l’òpera de Xostakóvitx com a ‘thriller’ per empoderar la dona

BARCELONA
música

Ramoncín i Marky Ramone actuaran a La Mirona, que obrirà el curs amb el segon Mirorock

salt
Cultura

Mor als 43 anys el DJ i productor musical barceloní Víctor Palomo

música

Les festes de la Mercè homenatjaran Zeleste amb un gran concert

barcelona
cinema

‘Segundo premio’, d’Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, lluitarà pels Oscar

Barcelona

Juls publica ‘Papallones’, el primer single del seu àlbum de debut

GIRONA
TEATRE

La Sala Beckett s’abona a la comèdia àcida

BARCELONA
Música

Marc Lloret: “El sector musical català s’ha rejovenit a l’escenari i a les oficines”

VIC