cultura

Municipal

Veïns de Badalona creen una biblioteca per exigir equipaments culturals

El nou espai de lectura s'ha instal·lat a l'AV Bufalà i porta el nom de Maria Aurèlia Capmany

El seus impulsors reclamen la rehabilitació de Ca l'Andal

Veïns del barri de Bufalà, a Badalona, han impulsat la creació d'una biblioteca autogestionada per posar en relleu la falta d'equipaments culturals a la zona i per donar resposta a les necessitats de la població. Bufalà és un dels barris més poblats de Badalona i no té biblioteca pública. Fa més de quaranta anys que els veïns reclamen un equipament cultural al barri i en els últims temps han centrat la seva reivindicació en la masia de Ca l'Andal, un edifici històric amb parts que daten del segle XV que forma part del catàleg del patrimoni municipal.

Diverses entitats del barri han creat una plataforma per exigir que la masia, de propietat municipal, es converteixi en un equipament sociocultural i s'hi faci la biblioteca pública de Bufalà.

Acció popular

Mentre la demanda no es materialitza, els veïns han decidit passar a l'acció i per això s'han implicat en la creació de la biblioteca popular Maria Aurèlia Campany, una iniciativa autogestionada des dels seus orígens. Van ser els mateixos impulsors del projecte que es van ocupar de fer una crida per aplegar els llibres i el mobiliari de l'espai, condicionat en una de les sales de la seu de l'AV Bufalà. Ens pocs mesos van aconseguir aplegar fins a 1.200 llibres i revistes, que omplen les prestatgeries de la sala de lectura, que també han estat donacions de veïns. La biblioteca, inaugurada el 29 d'octubre passat, funciona amb voluntaris i ofereix servei de préstec de llibres, té tres ordinadors connectats a internet des d'on es poden fer consultes i també hi tenen lloc diverses activitats com ara un grup de lectura en veu alta, tallers artístics i una hora del conte, que es fa un cop al mes amb la col·laboració de la biblioteca de Can Casacuberta. Obre tres matins i dues tardes a la setmana i la voluntat és ampliar-ne els horaris. Per això, la presidenta de l'AV Bufalà, Lídia Solé, fa una crida per trobar voluntaris per poder obrir durant més hores i anuncia noves activitats. “Estem muntant un grup de cineclub per comentar i debatre pel·lícules i sèries”, avança.

A l'entitat estan orgullosos d'haver tirat endavant el projecte sense cap suport institucional. “No només ens fem ressò de le mancances del barri, sinó que volem aportar solucions en la mesura de les nostres possibilitats”, mantenen.

LA XIFRA

1.200
llibres i documents
es poden consultar i agafar en préstec a la biblioteca popular de Bufalà.

Fora del pressupost participatiu

El projecte per a la recuperació integral de Ca l'Andal era una de les propostes de ciutat incloses en el pressupost participatiu que l'Ajuntament de Badalona va treure a votació. La inversió, xifrada en dos milions, no va obtenir prou vots per tirar endavant i ara Ca l'Andal haurà d'esperar temps millors. L'AV lamenta que no es pugui fer tot i el desplegament que van fer per mirar d'aconseguir els suports necessaris. “Sabíem que era molt complicat que un projecte allunyat del centre fos votat més enllà del nostre barri”, reconeix la vicepresidenta de l'AV Bufalà, Alba Álvarez Holgado. Tot i això, assegura que al barri no baixaran la guàrdia i que vetllaran perquè la inversió municipal de 200.000 euros inclosa en el Pla Recupera es materialitzi al més aviat possible. Amb aquests recursos està previst l'enderroc de la tanca, la recuperació de part de la vorera, la neteja dels horts de la masia i les obres per a l'apuntalament de l'edifici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia