cultura

Teatre

La sala Trono tanca les portes però busca un altre espai

L'edifici actual del teatre necessita una reforma inassumible econòmicament

Busquen un altre espai de la ciutat, amb més capacitat que l'actual, de només 50 localitats, per fer-lo més rendible

La sala Trono, el teatre que va obrir les portes fa 14 anys a la Part Alta de Tarragona, amb produccions de teatre contemporani de petit format, tanca portes. Una dràstica mesura provocada per dos raons: perquè l'edifici no compleix les mesures de seguretat necessàries per poder continuar funcionant com a teatre, i les obres de reforma que s'hi han de dur a terme són inassumibles econòmicament, i, en segon lloc, perquè la sala, amb capacitat per a només 50 espectadors, “no és rendible” i sobreviu bàsicament gràcies a les subvencions, públiques i privades. Així ho va anunciar ahir el seu gerent, Joan Negrié, acompanyat del regidor de Cultura, Josep Maria Prats, i de l'actor i director teatral Oriol Grau, un dels impulsors de la Trono, i que també serà l'actor protagonista de l'obra que abaixarà definitivament el teló de la sala: Això és tot, que s'estrenarà el 12 de gener.

L'edifici actual de la Trono és de propietat municipal, però amb la gestió privada de la companyia. Tant els seus responsables com el regidor de Cultura estan buscant un espai alternatiu, més gran: “Necessitaríem un espai d'uns 300 metres quadrats”, explica Negrié. De fet, el consistori els havia ofert la possibilitat de reconvertir l'antic Mercat del Fòrum en el nou teatre, tot i que aquesta opció s'ha desestimat perquè la configuració de l'edifici, amb dues grans columnes a la sala principal, tornaria a deixar un espai massa petit.

El teatre tanca les portes, però l'activitat de la Trono, com a productora de teatre, no s'aturarà. Continuaran assajant, de moment, al mateix edifici, tot i que no hi podran representar les obres davant del públic “perquè l'espai ja és inservible per a aquesta activitat”, segons Prats, que va indicar que el consistori està “treballant en un projecte de producció i creació pròpia” que seria liderat per la Trono. Respecte a les declaracions fetes fa uns dies pel regidor a aquest diari, en què avançava la seva intenció de donar un canvi de rumb al Metropol i cedir-lo a un col·lectiu de la ciutat perquè el converteixi en un centre de creació teatral, ahir no va voler confirmar si seran els de la Trono els que ocuparan l'espai de la rambla Nova.

La Trono és un referent en el teatre de petit format a Catalunya. És l'únic teatre de la demarcació que manté una programació estable de teatre professional ininterrompuda del 15 de setembre al 31 de maig i també l'única gestora i productora teatral privada. Han programat més de 400 companyies i han produït 14 espectacles professionals.

LA FRASE

La Trono és un punt de referència de la producció teatral professional fora de Barcelona
Joan Negrié
gestor de la Sala Trono

LA XIFRA

14
espectacles
de teatre professional ha produït la Trono en els seus 14 anys de funcionament.

Fins que quedi un sol espectador

Serà el públic qui acabarà decidint quan tanca definitivament el teatre de la Part Alta. La Trono abaixarà el teló després d'estrenar, el 12 de gener, una nova producció pròpia, Això és tot, una obra de creació dirigida pel dramaturg Israel Solà, director de la companyia La Calòrica, i protagonitzada per Oriol Grau i el reusenc Pau Ferran. L'obra simbolitzarà els moments que viu la Trono: explicarà la història de dues germanes bessones, una que es diu Sala i l'altra, Trono: “Viuran el dilema que estem vivint nosaltres ara”, va dir Oriol Grau, que compartirà l'escenari amb altres actors que en els darrers 14 anys han estat vinculats d'alguns manera amb la Trono, sobretot de la companyia Trono Villegas, fundadora de la sala. Acabaran les funcions d'aquest muntatge quan el públic deixi d'assistir-hi: “Prorrogarem fins que quedi un sol espectador”, va dir Joan Negrié, que també va fer una crida per poder trobar un nou immoble a la ciutat que doni continuïtat a la tasca que ha dut a terme l'espai de la Part Alta durant 14 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia