cultura

Música

Concerts a grapats el 2017

Veterans (Deep Purple i Sting), ídols per a joves (Ariana Grande i Bruno Mars) i retorns catalans (Txarango i Els Amics de les Arts) acaparen l'oferta

Els Amics de les Arts presentaran disc en l'Strenes i el Guitar BCN i Txarango, al Poble Espanyol
Donovan, pioner cantautor britànic, visitarà el Músiques Disperses de Lleida, al març
Aerosmith i Deep Purple duran les seves gires “de comiat” al Rock Fest colomenc

Tot i no haver-hi en agenda, almenys de moment, cap macroconcert a l'Estadi Olímpic o el Camp Nou, l'activitat musical per al 2017 es preveu tan intensa com de costum. Grans festivals com el Primavera Sound i el Rock Fest ja han mostrat les seves millors cartes; d'altres, com el Sónar, el Cruïlla o Canet Rock, tot just han revelat un grapat de noms, i algunes de les gires presumiblement més triomfants de la temporada (com per exemple el The 24k magic world tour de Bruno Mars o el Dangerous woman tour d'Ariana Grande) no ometran Barcelona en els seus periples mundials.

Aerosmith i Deep Purple, totes dues immerses en una gira teòricament de comiat, encapçalen la colònia de clàssics que, aquest any, es podrà veure a Catalunya. Actuaran en el Rock Fest de Santa Coloma de Gramenet, que avança un mes les seves dates habituals per celebrar, entre el 30 de juny i el 2 de juliol, l'estoïcisme del rock dur i el heavy. Alter Bridge, Avantasia, Europe i Queensrÿche, entre altres formacions, moltes de les quals encara per confirmar, els acompanyen en el programa. El Primavera Sound (del 31 de maig al 4 de juny), per la seva part, ja fa dies que té enllestit el menú de la seva 17a edició, amb primeres espases com Arcade Fire, Frank Ocean, The XX, Bon Iver i Van Morrison, i figures que, aquests dies, molts han inclòs entre les revelacions del 2016, com ha estat el cas de Solange o Angel Olsen.

Entre els festivals catalans matiners que ja tenen anunciada tota la seva programació hi ha també el Guitar BCN (amb recitals, durant el primer semestre en diferents espais de la capital catalana, de Lambchop, Dulce Pontes, Rick Astley, Loquillo, Amadou & Mariam i Amaral); el Suite (amb visites, en el mateix període, de Steve Hackett, Umberto Tozzi i Sílvia Pérez Cruz, totes al Liceu); el Mil·lenni (amb concerts de Divine Comedy, Gente de Zona i Juan Magan, Benjamin Biolay, Dani Martín i Simple Minds); el Room (un festival nou de trinca que durà Manel, Macy Gray i Suzanne Vega a Razzmatazz); el Barnasants (amb duets com els de Pi de la Serra amb Maria del Mar Bonet, Belda amb Sanjosex, i Feliu Ventura amb Xavi Sarrià d'Obrint Pas) o el Blues & Ritmes de Badalona (amb Tinariwen, Alejandro Escovedo i Alba Molina).

Altres festivals guarden en secret el gruix de la seva programació, tot i haver fet ja avançaments. És el cas del Vida de Vilanova i la Geltrú (amb Phoenix, Flaming Lips i Fleet Foxes de caps de cartell), el Black Music Festival de Salt (Gloria Gaynor i Charlie Winston), el Festival de Jazz de Terrassa (Joe Lovano i Poppa Chubby), el Músiques Disperses de Lleida (l'històric Donovan), l'Strenes de Girona (Julieta Venegas i la première dels nous discos de Blaumut i Els Amics de les Arts), el Sónar (Justice i De La Soul), el Clownia de Sant Joan de les Abadesses (La Pegatina i Manel), Canet Rock (Jarabe de Palo i Dr. Prats) i el Cruïlla (Youssou N'Dour i Lumineers).

Festivals a banda, el 2017 estarà marcat per concerts de masses com els que se celebraran al Palau Sant Jordi: Bruno Mars (7 d'abril), Shawn Mendes (12 de maig), Melendi (26 de maig, amb una data anunciada també a Girona el 7 d'octubre), Ariana Grande (13 de juny), David Bisbal (16 de juny), Sabina (28 de juny) i Raphael (7 d'octubre).

Torna Txarango

Entre les actuacions que més expectació han generat hi ha, també, les que els ripollesos Txarango oferiran el 12 i 13 de maig al Poble Espanyol, amb nou disc a les botigues i en el marc d'una versió primaveral del Festival Cruïlla. Mishima (amb el Primavera Sound com a primera data), Joan Miquel Oliver, Anímic, Pau Vallvé, Maria Arnal amb Marcel Bagés i Renaldo & Clara són altres músics catalans amb disc i gira prevista per al 2017.

La temporada musical a Barcelona, d'altra banda, es caracteritza pel desembarcament, aquests pròxims dies, i en el marc de festivals diversos, d'altres noms populars de la cançó espanyola (Bertín Osborne, José Luis Perales, Isabel Pantoja); per bandes joves internacionals d'actualitat (Biffy Clyro, 1975's, Bastille); per artistes cada dia més famosos (James Rhodes, You Me at Six i els madrilenys Taburete, liderats pel fill de Bárcenas i amb una data a tot un Sant Jordi Club), i per velles glòries incombustibles (Sting, que actuarà el 21 de març, així com John Mayall, Lee Scratch Perry, Level 42, Pat Metheny, Jesus & Mary Chain i Suzanne Vega). L'oferta metàl·lica, a més d'un cada vegada més rellevant Rock Fest, ve dominada per l'aterratge dels teatrals Ghost, el retorn de Korn i un programa doble amb Kreator i Sepultura. La parròquia progressiva rebrà amb gust Dream Theater i Devin Townsend Project. I entre els concerts benèfics destaquen una Nit de Benvinguda a les Persones Refugiades l'11 de febrer al Sant Jordi (amb noms per concretar) i l'homenatge a David Bowie que, el 10 de gener, reunirà Gerard Quintana, Glaucs i Alex Torío amb Empar Moliner, entre molts altres, a Razzmatazz.

En espera de molts altres artistes pendents d'anunciar, podrem començar a agafar el gust al 2017 amb exquisideses, en diferents sales de Barcelona, modestes però delicioses: Rubinoos + Suzy & Los Quattro, The King Khan BBQ Show, Cass McCombs, Nick Waterhouse i Blackberry Smoke.

Els Guns n'Roses passen de llarg

Si, l'any passat, Catalunya va resignar-se a no gaudir dels concerts de Paul McCartney, The Who i Paul Simon (que, en canvi, sí que van actuar a Madrid), aquest any la gran gira que passarà de llarg és la de Guns n'Roses, amb el nucli dur del grup (Axl Rose, Slash i Duff McKagan) un altre cop reunificat i un tour europeu amb aturades a a San Mamés (Bilbao) el 30 de maig i l'estadi Vicente Calderón (Madrid) el 4 de juny. John Fogerty, ànima de la Creedence Clearwater Revival, i Cheap Trick actuaran a Vitòria al juny en “data exclusiva” i, tot i que els concerts de Green Day i Foo Fighters al Mad Cool Festival de Madrileny no es promocionen com a tals, res fa preveure que aquestes dues bandes passin per Catalunya.

Pel que fa als rumors, fa dies que alguns webs assenyalen un possible concert dels Rolling Stones al juliol al Camp Nou, tot i que Jagger i Richards, de moment, no han anunciat cap gira.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia