cultura

Guillem Rocas exposa al Museu d'Empúries

‘La seducció de Venus' és una mirada retrospectiva a l'obra del pintor empordanès

L'exposició La seducció de Venus. Una mirada retrospectiva a l'obra de Guillem Rocas es pot veure des d'ahir fins al 23 d'abril a la sala d'exposicions temporals del Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries . L'acte d'inauguració de l'exposició tindrà lloc dissabte, a les 12 del migdia, amb la presència de l'artista empordanès, nascut a Torroella de Montgrí el 1946, però resident des de molt jove a Palafrugell, que des del 1977 ha exposat les seves creacions en nombroses mostres individuals i col·lectives.

La seducció de Venus reflecteix la fascinació de Guillem Rocas “pel món clàssic i en particular per les ruïnes d'Empúries i per algunes de les peces del fons del museu”. El resultat és una exposició “on l'art i l'arqueologia es donen la mà”.

La mostra inclou quaranta obres, algunes de grans dimensions, la majoria olis sobre tela –també hi ha un parell d'olis sobre fusta i tres quadres de tècnica mixta– que repassen la trajectòria d'aquest artista surrealista i simbòlic enamorat dels paisatges empordanesos. “L'ànima d'artista de Guillem Rocas, captivada per la llum empordanesa, neix de l'atenta observació del seu entorn i d'un profund sentiment de pertinença. La temàtica que trobem en la seva obra prové de les seves vivències i inquietuds més íntimes, així com del seu paisatge proper”, s'afirma en el text de presentació d'aquesta exposició retrospectiva. “En els fons de platges, d'aiguamolls, de roques i penya-segats, perfilats per un celatges sovint ennuvolats, carregats, densos hi trobem un element omnipresent, essencial i màgic, obsessiu, el massís del Montgrí; el seu perfil, però, ha estat sintetitzat fins a l'abstracció en una geometria bàsica, primària i pura”, s'afegeix en el mateix text sobre l'obra de Guillem Rocas, de la qual també es destaquen altres constants com ara la presència de les becades –“les aus alliberadores dels turments de joventut”– i “l'al·lusió a l'element classicista, que es manifesta com un dels motius que brollen de l'admiració que Rocas sent pel món clàssic i particularment per Empúries, referent de la seva infantesa, amb la presència de guerrers, filòsofs i pensadors, divinitats i, per sobre de totes, la Venus emporitana, símbol primigeni de feminitat i de fertilitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Barcelona, paisatge i personatge

Barcelona
solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
42 edició de comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA
Cultura

Mor C.J Sansom, escriptor escocès de novel·les de suspens

art

L’entrada al Museu Picasso de Barcelona serà gratis tots els dijous, divendres i dissabtes al vespre

barcelona