cultura

Arts plàstiques

Poesia pintada

L'Espai Betúlia de Badalona mostra l'obra pictòrica inèdita del poeta Màrius Sampere

A l'exposició ‘La consagració del caos', s'hi barregen quadres amb poemes de l'autor vinculat al Barcelonès nord

Pintura i obra poètica es complementenen una mostra centrada en el caos, un tema recorrent

Mai abans s'havia fet una exposició monogràfica de l'obra pictòrica del poeta Màrius Sampere. Va ser la iniciativa d'Isabel Graña, responsable de l'Espai Betúlia de Badalona, i de l'escultor Camí, que, per la seva amistat amb el poeta, coneixia l'existència de les pintures. Tots dos van decidir que valia la pena mostrar-les al públic i així ho han fet. La consagració del caos és el títol de l'exposició que aplega els quadres fets per Sampere entre els anys 1992 i 1995 i els acompanya de diversos poemes del mateix autor que dialoguen amb la seva obra plàstica en aquest centre cultural badaloní de la paraula i les lletres.

Fins ara, el poeta, que no ha venut mai cap dels seus quadres, tenia les obres guardades a casa seva i no les havia exposat. La seva obra pictòrica va en paral·lel amb la seva creació literària. “És un reflex del seu món interior”, assegura Isabel Graña, comissària de la mostra. El mateix Sampere descriu la poesia i la pintura com a dues formes de fixar la realitat al paper. “Esquitxar paraules és expressar-se, treus part de tu per donar-la als altres”, explica en un documental fet expressament per acompanyar l'exposició. De fet, moltes de les obres són les mateixes esquitxades, en aquest cas de color, de les quals parla el poeta en el documental. Un altra temàtica repetida són les flors, ja que confessa que són la part de la natura que més l'impressiona. “M'hi sento vinculat”, manté. A més, diu: “Són fàcils de pintar i més lliures d'interpretar.” Sampere reconeix que mai ha fet classes de pintura però reconeix el mestratge d'artistes com ara Kandinski.

La mostra té en el centre un dels temes cabdals de l'obra de Sampere, l'abstracció còsmica del caos, una temàtica que ha nodrit la seva creació literària i que, durant uns anys, també va expressar a través de la pintura. Hi ha també un homenatge explícit al pintor Jackson Pollock, conegut per les seves peculiars creacions fetes amb pintura esquitxada.

La consagració del caos, que es pot visitar fins al 21 de gener, és una mostra feta en col·laboració amb la Institució de les Lletres Catalanes que vol ser una prova més del reconeixement de Badalona cap al poeta, que a l'abril va rebre el premi Singladura, atorgat per Òmnium Cultural del Barcelonès Nord. Un guardó que li va arribar després d'haver obtingut el premi Carles Riba de poesia l'any 1963 i la Creu de Sant Jordi el 1999. Màrius Sampere té també la medalla d'or de Santa Coloma de Gramenet, municipi que li ha organitzat un itinerari poètic.

Els que vulguin apropar-se a la seva obra ho poden fer dijous, 19 de gener, a les set, quan, en el marc de l'exposició, es farà un recital poètic en què diversos poetes llegiran versos de Sampere o bé poemes dedicats a l'autor que es confessa “un creient del caos”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia