cultura

museus

El Museu Picasso es renovarà

El nou director, Emmanuel Guigon, anuncia que reorganitzarà la col·lecció permanent i l'entrada a l'edifici

El museu rebrà una exposició de retrats picassians i una altra sobre Arthur Cravan

El Museu Picasso de Barcelona renovarà la seva col·lecció permanent donant-li un caràcter més interdisciplinari i didàctic i situant Picasso en el context de la Barcelona de principis de segle XX, època en la qual se centra la major part del fons del centre. Els anys de formació de Picasso a Barcelona quedaran més ben explicats, posant l'obra de l'artista en relació amb altres artistes d'aquí.

Així ho ha anunciat el nou director del museu, Emmanuel Guigon, que pretén que aquesta reorganització estigui enllestida el 2018, any en què també es commemorarà el 50è aniversari de la mort de Jaume Sabartés, secretari de Picasso i un dels impulsors del museu barceloní. “No és que hi hagi un canvi enorme però la idea és contextualitzar més la presència del jove Picasso a Barcelona, amb elements nous, com ara pel·lícules d'època, arquitectura, revistes, obres d'altres artistes i una sala dedicada als Quatre Gats, que no hauria d'entrar en competència amb la que té el MNAC. La idea és que els dos museus col·laborin plegats amb obres en dipòsit”, hi afegeix Guigon.

De fet, en l'època en què Pepe Serra, actual responsable del MNAC, era director del Picasso, Juan José Lahuerta ja va projectar un canvi a les sales de la col·lecció permanent en una línia similar, però el pla es va aturar quan va arribar a la direcció, Bernardo Laniado-Romero, a qui ha substituït Guigon.

La reforma anirà acompanyada de la publicació d'un nou catàleg de les col·leccions, com també d'un catàleg raonat on line de totes les obres del museu. La remodelació de les sales permanents no vindrà sola, ja que l'historiador de l'art francès creu que una de les zones del museu que necessita una reforma més urgent és l'entrada del carrer Montcada, amb tot el seu llarg passadís interior i els patis. Guigon vol transformar aquesta àrea dels baixos del centre en una zona més càlida i confortable per als visitants. “Avui dia el camí interior amb les arcades és fred, poc il·luminat i desaprofitat –explica–. La remodelació també anirà destinada a canviar la manera d'entrar al museu. Ho estem estudiant però és possible que instal·lem les taquilles més cap a l'interior de l'edifici per evitar les grans cues.” Malgrat això, Guigon no està totalment en contra de les cues al museu perquè considera “que les cues criden més cues”.

Espais per recuperar

En aquests baixos també es recuperarà amb algun ús d'interès per als visitants una sala, avui dia tancada, amb un sostre renaixentista, com també l'anomenada Sala Zero, inutilitzada des de fa temps, que albergarà petites mostres més experimentals. En tota aquesta reforma, està previst reobrir el cafè restaurant del museu, també tancat.

D'altra banda, en aquest “any de canvis” està previst reobrir a la tardor les sales del Palau Finestres de la segona planta, que estan tancades per fer-hi obres de climatització. Amb tots els espais oberts, el museu “podrà trobar l'equilibri entre les exposicions temàtiques i monogràfiques i les blockbuster”.

De moment, pel que fa les exposicions temporals, a la primavera arribarà el plat fort de l'any: una exposició de retrats de Picasso, coproduïda per la National Portrait Gallery de Londres, on encara es pot veure fins a principis de febrer. La mostra, “de gran nivell estètic, és un repàs per tota la trajectòria de Picasso a través dels seus retrats, amb moltes obres mestres d'arreu del món”.

Tres exposicions, amb ja totes les sales del Palau Finestres remodelades, conviuran a partir de mitjan mes d'octubre. Una d'elles recordarà la polifacètica figura d'Arthur Cravan, poeta, boxejador i personatge vinculat al dadaisme, que va estar a Barcelona el 1916. Malgrat que ja se li va dedicar una mostra a la Virreina a principis dels 90, en aquesta ocasió l'exposició afegirà documentació inèdita sobre el personatge, entre altres coses, pintures seves, trobades en una casa particular de París. Les altres exposicions documentaran l'estada de Picasso a Barcelona el 1917 en ocasió de l'actuació dels Ballets Russos a la ciutat, així com el gust pel gravat, compartit per Picasso i els seus nebots J. Fín i Vilató, i el fill de l'últim, Xavier.

El museu organitzarà un seminari sobre Picasso i identitat a l'abril. Guigon també té molt clar que s'ha de reforçar el lligam entre el museu i la universitat per impulsar nous estudis sobre Picasso.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona
CÒMIC

La il·lustradora Marika Vila guanya el Gran Premi Comic Barcelona

Barcelona
Crítica

Sara Blanch, l’estima d’un cant

festival

A Morella reflexionen sobre el poder dels algoritmes

Morella
cinema

Kristen Stewart protagonitzarà la nova pel·lícula d’Albert Serra

barcelona