Reportatge

el punk fa els 40

Tota la nit entre concerts i més concerts

Salvador Costa va captar l'eclosió del nou moviment londinenc en un llibre, ‘Punk', que va publicar la mítica editorial Star Books

AEl llibre de fotografies 'Punk' de Jordi Costa ha estat un dels testimonis excepcionals dels primers anys del moviment britànic

Un dels testimonis més punyents de l'aparició del punk britànic va ser la publicació del llibre Punk, un volum de fotografies de Salvador Costa Valls, que va presentar l'editorial de la influent revista barcelonina Star aquell mateix 1977. Jordi Valls ens explica que la gènesi del llibre va sorgir quan en Jordi va notar que el fenomen seria històric, que no resultaria una moda fugissera: “Vaig trucar per telèfon al meu cosí, que ja era un fotògraf experimentat i deixeble de l'Oriol Maspons. Li vaig comentar que era un fenomen singular i en pocs dies s'hi va presentar amb la seva companya, Montse Ferré. Només s'hi van poder quedar tres o quatre dies, però van aprofitar unes jornades intenses fent molts rodets, el gruix del llibre que li publicaria el Juanjo Fernández, de l'Star. No pensàvem que sortiria el llibre, ni la repercussió que tindria. Com a màxim, que les publicarien en una revista. Per cert, el llibre va funcionar molt bé a Londres. Cada dos per tres anava a The Photographers Gallery del Soho de Londres i me'n demanaven paquets, que el Juanjo enviava amb vint exemplars. També a la llibreria Compendium Books de Camden Town, on el venien al costat dels llibres de William Burroughs i els beatniks.” Jordi Valls recorda que el malaguanyat Salvador Costa i la seva companya es van instal·lar al seu àtic londinenc i de seguida van quedar admirats per la força del moviment, que Costa va captar perquè ja era un fotògraf expert. Marc Valls recorda que Costa també es va infiltrar en el punk que es va gestar aquí i que el primer disc de La Banda Trapera del Río tenia fotografies del seu cosí, que va mantenir la relació i amistat amb el grup de Morfi Grei, del Tío Modes i companyia, i que havia col·laborat amb la discogràfica Belter.

Salvador Costa va morir fa vuit anys als 60 anys. La seva vídua, Montse Ferré, va viatjar amb ell aquelles jornades del 1977 [és la noia amb ulleres de la fotografia amb el pòster de Sex Pistol]. El relat el continua la Montse: “A molts llocs ens hi portava el Jordi i les nits es feien interminables entre gent molt jove, la majoria més joves que nosaltres. L'ambient era diferent del de Barcelona, tot i que el Salvador coneixia ja els de la Trapera. Sobtava perquè, tot i l'aspecte agressiu, es mantenien les cues de manera rigorosa, britànica. L'actitud era una manera de revelar-se. Vam estar-hi menys d'una setmana i el Salvador va fer unes mil fotos, 28 rodets de 35. De bon començament, la intenció va ser vendre les fotos a la revista Star, però en haver-hi tant material, el Juanjo Fernández i ell van decidir fer el llibre. El Salvador va treballar força, però no volia fer exclusivament un llibre de fotografia sinó que recollís aspectes més vivencials.” Les fotos han esdevingut un testimoni d'excepció d'aquell primer moment del punk londinenc fins convertir-se en història, com ens explica Montse Ferré: “Després les fotos es van exposar al Princesa Sofía de Madrid, el 2014, unes quaranta, i en volen comprar un bon grapat per al seu arxiu. Quan vam viatjar a Anglaterra, el punk era encara un desconegut al nostre país. Al Salvador l'interessaven tots els moviments underground, però professionalment treballava en publicitat. Per tant s'ho va prendre com un hobby, tot i l'amistat que va fer amb els membres de La Banda Trapera del Río.” La Montse també ens confessa que les fotos amb el pòster les va fer com a model, perquè tot i impregnar-se del moviment contestatari britànic, ells mantenien una altra estètica. Les prodigioses fotos de Costa viatgen a l'eternitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic