cultura

patrimoni arquitectònic

novetat editorial

Un llibre recull els 30 anys de titularitat municipal de la Ciutadella de Roses

L'Ajuntament presenta demà, amb la presència del conseller de Cultura, Santi Vila, aquest volum que explica la transformació de ruïna a monument nacional

Per passar d'anomenar-les popularment –i en alguns casos despectivament– “les muralles” a dir-ne “la Ciutadella” va ser fonamental que les velles ruïnes de la fortificació renaixentista de Roses passessin a titularitat municipal. D'això fa exactament 30 anys, quan l'Ajuntament de Roses –ja en era democràtica– va fer el pas ferm d'adquirir la finca principal. Des d'aleshores han estat molts els esforços i els recursos que han esmerçat els diferents governs municipals per, en primer lloc, rescatar-la de l'abandonament i fins i tot evitar que desaparegués –tal com volia el govern franquista, i ho va impedir una mobilització ciutadana–, i perquè recuperés de mica en mica l'esplendor que es mereix un monument d'aquestes característiques, dignificat com a bé cultural d'interès nacional (BCIN) i reconvertit en un recurs turístic i cultural de primer ordre.

Ara un llibre, editat per l'Ajuntament de Roses, passa comptes i justifica tota aquesta tasca col·lectiva avalada per les administracions públiques. La Ciutadella de Roses, 30 anys de titularitat municipal. 1986/2016 ha estat escrit per l'historiador Toni Martínez i conté fotografies de Jesús Mínguez i Jordi Velasco que, al llarg de 224 pàgines, ofereixen un exhaustiu recorregut per tot el que s'ha esdevingut al voltant del monument. A través de diversos apartats, repassa cronològicament les principals actuacions i projectes que s'han dut a terme a la Ciutadella i el castell de la Trinitat, i també dedica unes planes a explicar l'abandonament militar, els intents d'urbanització previs a l'adquisició, i les primeres excavacions i la conscienciació de la seva preservació.

Com destaca el regidor d'Urbanisme, Medi Natural i Patrimoni Històric, Carles Pàramo, la Ciutadella “té la singularitat que no té cap altre municipi gironí i català respecte a un monument d'aquestes característiques, com és el fet que sigui rescatat i gestionat municipalment”. Més de 300.000 metres quadrats que són i contenen història.

Presentació demà

Demà, a les dotze del migdia, tindrà lloc la presentació del llibre, que anirà a càrrec del conseller de Cultura, Santi Vila. El president de la Diputació, Pere Vila; l'alcaldessa de Roses, Montse Mindan; el regidor d'Urbanisme, Carles Pàramo, i l'autor també seran presents a l'acte.

La torre medieval, visitable

L'Ajuntament presentarà demà també el resultat dels treballs de consolidació de la torre medieval de la Ciutadella, una actuació motivada per l'estat de deteriorament en què es trobava i el perill d'esfondrament que suposava.

El projecte, que disposa d'una subvenció del servei de Monuments de la Diputació de Girona, ha permès recuperar la fisonomia original de la construcció, reparar les esquerdes existents amb la mateixa tipologia de materials i netejar i consolidar els paraments, per evitar així la possible caiguda de materials. La torre és l'única de la muralla medieval que conserva quasi tot l'alçat original i restes del pas de ronda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

Brittain Ashford obrirà el 5è A Peu de Carrer de l’Ateneu 24 de Juny

girona
MÚSICA

El Palau de la Música recorda Juli Garreta i convida Raquel García-Tomás

BARCELONA
Música

L’Empordà Music Festival creix

LA BISBAL D’EMPORDÀ
Cultura

Mor Frank Stella, reconegut pel seu art abstracte i precursor del minimalisme

efemèrides

El Govern commemorarà els centenaris d’Oriol Bohigas i Francesc Candel

barcelona
TEATRE

‘Burro’ reescriu la humanitat amb la mirada de l’animal del camp

BARCELONA
MÚSICA

El Sónar es farà tot a l’Hospitalet de Llobregat a partir del 2026

BARCELONA
Crítica

Tradició, patrimoni i nova creació

art

El FAD es converteix en la Federació FAD

barcelona