cultura

Municipal

Paquet d'actuacions per fer lluir més la Seu Vella

Igual que es fa a Sant Climent de Taüll, la tècnica del mapatge permetrà recuperar elements artístics desapareguts

Avança la reforma de les cobertes del claustre i la segona fase de la restauració del campanar

Un sistema de llums i projeccions servirà per reproduir la porta dels Apòstols a la Seu Vella de Lleida. La que es coneix com a tecnologia del mapatge permetrà contemplar com era antigament el conjunt artístic de la que també va ser batejada com a porta del Judici Final. La tecnologia permetrà recuperar la policromia de la pedra, així com elements de l'entrada gòtica que ara no hi són. És el cas de les figures dels apòstols, que es van perdre durant la Guerra Civil, i la imatge de la Verge del Blau, que actualment es troba a la catedral nova de Lleida.

El mapatge és la tècnica emprada a l'interior de l'església romànica de Sant Climent de Taüll, a la Vall de Boí. El Departament de Cultura té intenció d'usar-la també a la Seu Vella i els tècnics ja estudien diferents propostes, segons que ha explicat el director del consorci del Turó, Joan Baigol.

La restauració d'aquesta portalada és una de les obres que començaran aquest any a l'antiga catedral de Lleida, que aspira a ser declarada patrimoni de la humanitat. També començarà la reforma de les cobertes del claustre i la segona fase de la restauració del campanar.

Joan Baigol ha explicat que el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya està acabant el projecte de restauració de la porta dels Apòstols, que va ser l'accés principal al conjunt catedralici quan la façana romànica del temple va quedar sacrificada amb la construcció del claustre. Es calcula que les obres començaran després de l'estiu i duraran vuit o nou mesos. Un cop acabades és quan es planteja instal·lar-hi el sistema de mapatge i establir un programa de projeccions estable. El director del consorci ha admès que en aquest cas hi ha una complexitat tècnica afegida, perquè el sistema s'ha de col·locar a l'exterior i sense que tingui gaire impacte visual.

També s'està acabant d'enllestir el projecte de rehabilitació de les cobertes del claustre per evitar filtracions d'aigua. L'actuació també implicarà arranjar part del trebol i reforçar un dels pilars, que s'ha mogut. Pel que fa al campanar, en aquesta segona fase se'n restaurarà la part superior i els pisos interiors. En conjunt, aquestes intervencions representaran una inversió d'aproximadament 1.750.000 euros.

Paral·lelament, la Paeria ha començat el procés per arranjar i consolidar les muralles del turó de la Seu Vella. Es començarà pel tram de muralla del Camí Cobert, que circula per sota del baluard de Louvigny i del de la Reina (sobre el carrer la Parra i l'Auditori), amb un pressupost de 48.000 euros.

En aquest context, els responsables de la candidatura a patrimoni de la humanitat estan preparant el dossier definitiu que es presentarà aquest 2017 amb l'objectiu de superar la llista d'espera de l'Estat espanyol, on es troba actualment, i passar l'examen definitiu de l'organització internacional.

El Turó de la Seu Vella va aconseguir el 2015 entrar en la llista indicativa del Ministeri de Cultura per aspirar a l'examen definitiu de la Unesco a París.

LA XIFRA

86.830
visitants va rebre l'any passat el conjunt patrimonial del Turó de la Seu Vella.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia