cultura

Novel·la

Molt més que entre dos mons

Ni d'aquí ni d'allà. Entre dos mons: Catalunya i el Marroc. O potser en tots dos llocs alhora i a la vegada en cap dels dos. Aquesta seria la dicotomia que neguiteja al personatge de No, un immigrant marroquí que viu a Barcelona, però sobretot sobre algú de qui ens n'interessen més altres facetes com ara l'obsessió sexual o les inquietuds artístiques que com el marquen els seus orígens. Un protagonista sense nom, situat una mica al marge, professor de literatura i immers en la crisi dels quaranta, ni jove ni vell, però que s'adona que acumula il·lusions perdudes. No, de Saïd El Kadaoui Moussaoui, un escriptor i psicòleg català d'origen marroquí a seguir, es connecta amb La filla estrangera de Najat El Hachmi quan aborda la construcció d'una identitat múltiple i la influència que hi té la mirada de l'altre.

El protagonista sense nom, que en alguns aspectes recorda el Dani Cajal de les novel·les de David Castillo, viu angoixat i rebotat en un conflicte permanent. Es nega a acceptar algunes de les realitats que l'envolten mentre es busca a ell mateix en un camí que no el deixa comprometre's afectivament amb la seva xicota. De fet, l'art i una pulsió sexual immadura dominen tot el monòleg que recorre aquesta novel·la i que ell adreça a un bon amic psicòleg que ha tornat al Marroc.

El text avança sense inhibicions en capítols breus, escrits de forma directa i en segona persona, amb molta ironia, frases esmolades i escenaris coneguts de la capital catalana. No és una novel·la àgil, amb estructura de diari i de lectura lleugera tot i les moltes idees que hi acaben aflorant. Tot això farcit amb moltes referències literàries, l'autor té debilitat per Hanif Kureishi i Philip Roth –fins i tot s'atreveix amb Víctor Català i no grinyola–, tot i que el seu gran referent és Mohamed Xukri, que li queda molt a prop.

no
Saïd El Kadaoui Moussaoui
Editorial: Catedral Barcelona, 2016 Pàgines: 200 Preu: 18,50 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles