Cultura

Cultura

El Conservatori de Girona celebra 75 anys com un “èxit col·lectiu”

El centre ha preparat una programació commemorativa amb un gran concert a l'Auditori, dimecres vinent

Lurdes Masdevall és la nova directora de l'Organisme Autònom

El Conservatori de Girona va néixer el 1942, dirigit pel mestre Francesc Civil, amb la col·laboració dels professors Ramon Arnau i Josep Saló. L'1 d'octubre d'aquell any va iniciar el seu primer curs amb 23 alumnes i un pressupost de 1.352,50 pessetes. Ara, 75 anys després, el Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona té 516 alumnes, una seixantena de professors i un pressupost de 2,7 milions d'euros. “El conservatori ha estat i és molt important en la formació de professionals del món de la música, però també en la creació de nous públics, i en l'augment del nivell cultural general de les comarques gironines. El conservatori és un projecte d'èxit col·lectiu”, va dir ahir el ponent de Cultura de la Diputació, Albert Piñeira, per presentar els actes commemoratius del 75è aniversari del centre, al costat del seu director acadèmic, Lluís Caballeria. Piñeira també va anunciar que la gestora cultural Lurdes Masdevall ha estat elegida, entre els cinc candidats presentats al càrrec, com a nova directora de l'Organisme Autònom Conservatori de Música Isaac Albéniz, a partir del dia 1 de març. Masdevall ha estat gerent de l'Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya (2009-2016)

Testimonis d'exalumnes

El conservatori ja ha iniciat la celebració del 75è aniversari, amb una conferència de Joan Gay i un concert de la cobla del centre, dirigida per Francesc Cassú, i la commemoració s'allargarà durant tot l'any amb diverses activitats, sobretot concerts en què participaran els diferents departaments. “Serà una bona ocasió per valorar la feina excel·lentíssima que s'ha fet a la casa, tant per part del professorat com del personal d'administració i serveis, que dona uns fruits absolutament impressionants”, va dir Caballeria. “Tenim unes generacions d'alumnes de gran qualitat, molts dels quals estan en orquestres del país i de tot Europa”, hi va afegir.

L'acte central de la celebració serà el gran concert que tindrà lloc dimecres vinent a l'Auditori de Girona, amb la participació de gairebé tot l'alumnat i el professorat del centre. El concert s'obrirà amb quatre cançons arranjades per a orquestra pel professor Miquel Sunyer i continuarà amb la Simfonia Concertant, de Mozart, i la Fantasia coral, de Beethoven, “un il·lustrat que creia que els éssers humans som capaços de canviar el món a través de l'amor a la música”, segona va recordar Caballeria. Durant aquest concert gratuït –es podran recollir les invitacions a la taquilla des d'una hora abans– es projectaran testimonis audiovisuals de 27 exalumnes que explicaran què fan ara i quin record tenen del conservatori.

L'AMPA reclama “un espai digne” per al centre

L'associació de mares i pares d'alumnes (AMPA) del conservatori reclama en un comunicat, que s'ha fet públic coincidint amb la presentació del 75è aniversari del centre, que “la màxima preocupació” de les famílies i els alumnes “se centra, des de fa uns anys, en l'assoliment d'un espai digne, que serveixi realment per a l'ensenyament musical”. “El trasllat al centre actual [l'any 1999] es va fer sota la consideració de provisionalitat, una provisionalitat que s'ha fet permanent”, recorda l'associació, que remarca mancances com ara aules no insonoritzades, barreres arquitectòniques múltiples, la inexistència d'un auditori per als assajos de les formacions orquestrals, o el precari sistema de climatització i il·luminació. “L'AMPA vol fer de pont perquè les institucions sumin i assoleixin resultats en la millora de les instal·lacions de forma immediata”, hi afegeix l'associació, abans de convidar tota la ciutadania a participar en l'aniversari del centre.

Piñeira va recordar ahir a l'AMPA que el conservatori serà “un dels grans beneficiats” del projecte de reforma integral de la Casa de Cultura, en el qual ja s'està treballant sense terminis concrets, i per això demana “paciència i responsabilitat”. “Ja s'ha guanyat alguna aula i se'n guanyaran més, però la gent no entendria que es fes una gran inversió en unes instal·lacions provisionals”, va dir.

Cultura

Mor Jerry Lewis

El decés del cèlebre actor i còmic de la dècada dels 50 s’ha produït diumenge 20 d'agost a casa seva, a Las Vegas, als 91 anys

Washington
 
Cultura

Mor l’actriu i cantant Nati Mistral

Madrid
 
Còmic
Xavier Roca / Jaume vidal

Jordi Bernet diu adéu a Torpedo, que reneix amb un nou dibuixant

 
Imma Prieto. situació crítica
Jaume Vidal

“L’artista sempre ha estat crític”

 

Amor contra violència

sant feliu de guíxols
 

Troben restes a Moià d’un adult neandertal

Moià
 
Narrativa
M.M

Un nord-coreà crític amb el règim

 
Cultura

Un lament artificiós

Torroella de Montgrí
 
Anna-Priscila Magriñà
Escriptora

“Em fa molt feliç descobrir curiositats”

Barcelona