cultura

l'art de la franja

Alerta pel desmanec de Sixena

La Generalitat ha enviat un escrit al jutjat de primera instància i instrucció d'Osca en què expressa la seva decepció per les escandaloses condicions en què s'estan exposant al monestir de Sixena les 51 obres que van marxar al juliol del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), tal com ja va recollir El Punt Avui en un article.

Els béns, alguns de molt vulnerables, podrien estar en perill, i aquest crit d'alerta ha estat traslladat ara a la magistrada que va ordenar el retorn provisional de les obres donant per fet que el govern d'Aragó havia adequat convenientment les instal·lacions del cenobi per garantir-ne la seguretat.

Segons diversos experts consultats per aquest mitjà, no s'estan complint algunes de les mesures més elementals en la conservació preventiva del patrimoni artístic. Els sistemes de climatització i d'il·luminació són d'una agressivitat inexplicable, però és que també preocupa la pols que amb tota probabilitat generarà un paviment amb terra natural, del tot insòlit en un espai museïtzat; l'ús de vitrines on s'amunteguen objectes de materials molt dispars (metall, paper i teixit, cadascun amb normes de conservació específiques i sovint incompatibles), i la presència d'humitats al claustre del monestir (s'hi arriben a formar pantans), que té a tocar la sala capitular, l'espai on la justícia també ha decidit que s'han de reintegrar les fràgils pintures murals que atresora el MNAC.

Aquests atemptats a la preservació de les obres són la base del contundent escrit que ha presentat la Generalitat al jutjat d'Osca, sempre a partir de les informacions aparegudes a la premsa. En principi, no estava previst plantejar aquest assumpte a la justícia per evitar un altre front de controvèrsia, però l'actitud indiferent del govern d'Aragó quan se li han recriminat aquestes ineficients condicions han fet canviar de parer l'executiu català.

Amb l'ànim de redactar un informe més exhaustiu i precís, el govern demana a la jutgessa autorització perquè dos tècnics designats pel Departament de Cultura puguin comprovar in situ les condicions en què es troben els béns exposats al públic, o que sigui el mateix jutjat el que designi dos tècnics per a aquesta finalitat, amb la presència dels tècnics del Departament de Cultura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia