cultura

Música i política

La propera matinada se celebra la cerimònia d'entrega dels Oscar, amb la pel·lícula musical ‘La La Land' com a favorita amb catorze nominacions

La gala estarà condicionada pel clima que es viu des que Donald Trump és president

Feia molts anys que Hollywood no encarava la seva gran nit amb un film tan favorit com La La Land. La 89a edició dels premis de l'Acadèmia pot consagrar aquesta nit el musical dirigit per Damien Chazelle com una de les pel·lícules més premiades de la història, després d'haver igualat el rècord de nominacions i haver batut el de globus d'or amb 7 premis.

Tot el que no sigui un triomf clar de La La Land es consideraria una gran sorpresa. De fet, els pronòstics de les principals publicacions del sector, com Variety o The Hollywod Reporter, li atorguen entre set i deu estatuetes. La La Land no només ha posat d'acord el públic –el film ja ha recaptat prop de 300 milions de dòlars a tot el món– i gran part de la crítica, sinó que sembla un film de consens per a bona part dels 6.500 acadèmics amb dret a vot: és una pel·lícula que beu dels clàssics del gènere però donant-li un aire modern. I a més, és un gran homenatge a la meca del setè art, a la ciutat dels somnis i escenari cinematogràfic per excel·lència que és Los Angeles. El fenomen La La Land ha disparat les visites de turistes i fans als principals escenaris on es va rodar el film, com el Griffith Observatory, el pont de Pasadena, el moll d'Hermosa Beach o el cafè fictici on treballa Emma Stone als estudis Warner, que des de dilluns passat ja es pot visitar en el tour turístic que l'estudi organitza per les seves instal·lacions.

Però en la cerimònia que avui conduirà Jimmy Kimmel al Dolby Theatre de Hollywood, la dimensió del triomf de La La Land no serà l'únic punt d'interès. Els Oscar 2017 estaran totalment condicionats per dues qüestions extracinematogràfiques: el terratrèmol provocat pel clima que viu el país des que Donald Trump va assumir la presidència i la polèmica racial que va tenyir la cerimònia de l'any passat, quan la comunitat afroamericana va protestar amb força pel fet que cap actor de color hagués estat nominat. En aquest sentit, s'espera una cerimònia polèmica i reivindicativa, sobretot després del xoc entre Trump i Meryl Streep quan l'actriu nord-americana –una de les veus més respectades de Hollywood– en va criticar les línies programàtiques –especialment amb relació a la política sobre immigració– en la cerimònia dels Globus d'Or. El monòleg inicial de Jimmy Kimmel i sobretot els discursos d'acceptació dels premiats poden ser els moments àlgids on es faci més evident la convulsió que viu el país des que Donald Trump n'és el president. A més, en la categoria de millor pel·lícula de parla no anglesa, un dels favorits és el film iranià El viajante, dirigit per Asghar Farhadi, que no serà a la cerimònia precisament com a protesta per les polítiques restrictives de Trump sobre immigració que afecten de ple el seu país.

La qüestió racial

Pel que fa a la polèmica racial que va tenyir la passada edició dels Oscar, les nominacions ja van marcar una línia clara amb el reconeixement a films com Moonlight, Fences o Figuras ocultas que representen d'una forma molt directa diverses dimensions de la comunitat afroamericana. En l'apartat interpretatiu, aquesta qüestió també pot tenir el seu pes a l'hora de decantar la balança dels guanyadors. Almenys tres de les quatre categories tenen un actor afroamericà com a favorit: tothom dona per fet l'Oscar a la millor actriu secundària per a Viola Davis i també lideren els pronòstics Denzel Washington –en dura competència amb Casey Affleck– i Mahershala Ali pels Oscar a millor actor principal i secundari, respectivament. En la categoria de millor actriu, la rival a batre és Emma Stone, l'estrella de moda a Hollywood, que ja té gairebé mig Oscar a la butxaca.

Des de l'òptica catalana, el moment culminant de la cerimònia serà en la categoria de curtmetratge d'imatge real, quan el director barceloní Juanjo Giménez pot fer història emportant-se un Oscar que cap director espanyol o català ha aconseguit mai. Giménez és un dels favorits, especialment després d'haver guanyat la Palma d'Or a Canes, tot i que aquesta és una de les categories més difícils de preveure.

La cerimònia dels premis Oscar 2017 començarà a les 5.30 hora de Los Angeles (a les 2.30 h de la matinada, hora catalana) i serà retransmesa per la cadena televisiva ABC des del Dolby Theatre de Hollywood.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còmic

El Manga Barcelona celebra 30 edicions amb un cartell de Naoki Urasawa

barcelona
ÒPERA

Ollé aixeca l’òpera de Xostakóvitx com a ‘thriller’ per empoderar la dona

BARCELONA
música

Ramoncín i Marky Ramone actuaran a La Mirona, que obrirà el curs amb el segon Mirorock

salt
Cultura

Mor als 43 anys el DJ i productor musical barceloní Víctor Palomo

música

Les festes de la Mercè homenatjaran Zeleste amb un gran concert

barcelona
cinema

‘Segundo premio’, d’Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, lluitarà pels Oscar

Barcelona

Juls publica ‘Papallones’, el primer single del seu àlbum de debut

GIRONA
TEATRE

La Sala Beckett s’abona a la comèdia àcida

BARCELONA
Música

Marc Lloret: “El sector musical català s’ha rejovenit a l’escenari i a les oficines”

VIC