cultura

Salamandra escapçada

Tanca una de les sales del local referent de la música independent a l'Hospitalet. Està afectada per un pla urbanístic que inclou la construcció de 600 pisos

La sala ha donat a conèixer grups i cantants com Love of Lesbian, Sidonie, Estopa i Muchachito

En plena promoció del Districte Cultural de l'Hospitalet, la ciutat veurà reduïda bona part de la programació de concerts perquè la sala 2 de Salamandra, el referent de la música independent a l'àrea metropolitana, tancarà les portes al juliol. La històrica sala, que ha complert els 20 anys d'història, desapareixerà com a conseqüència d'un pla urbanístic ja previst fa deu anys però en suspens per la crisi immobiliària. Ara s'ha reactivat i al gener els gestors de la sala, que ocupa en règim de lloguer al número 301 de l'avinguda Carrilet, van rebre la notificació que hauran de tornar les claus al propietari l'1 d'agost. El pla urbanístic, que preveu la construcció de 600 pisos, no afecta a la sala 1, un local més nou i de capacitat superior. “El tancament serà dramàtic per als grups locals i emergents”, assegura David Lafuente, director de Salamadra. La capacitat, de 500 espectadors, és idònia per oferir concerts de bandes que comencen. La prova és que la sala ha actuat com a plataforma per donar a conèixer grups i cantants com Love of Lesbian, Sidonie, Estopa, Muchachito, Dorian i Antonio Orozco. “Crec que qui més ha tocat aquí ha estat Manu Chao, és pràcticament la seva sala d'assaig. Deu fer quatre o cinc concerts a l'any a Salamandra amb diferents pseudònims”, explica Lafuente.

Salamandra 2 és la més petita de les dues i la més antiga, ja que es va inaugurar el juny del 1996. Fa deu anys que els responsables van ser informats de l'aprovació d'un pla de reforma de les àrees industrials que afectava la parcel·la que ocupen. “El propietari ens va advertir que en el moment que ens enviés un burofax havíem de deixar el local en sis mesos”, assenyala Lafuente. Però l'aturada del projecte i el pas del temps van fer que Salamandra es consolidés, tot i que en previsió del que passaria els responsables de la sala van obrir-ne una altra a 400 metres. Salamandra 1, amb capacitat per a 800 espectadors, actua com a discoteca amb música més comercial i programa la meitat dels concerts. La sala 2, la que tanca, està mes orientada al world music, el dub i la música electrònica i independent, i permet concerts més petits. “Amb el tancament es perdran el 50% dels concerts i la meitat de la plantilla [hi treballen 65 persones] haurà d'anar al carrer”, es lamenta Lafuente.

Amb el tancament es ressentirà el projecte Casa de la Música, en què participen quatre sales més, els ajuntaments de l'Hospitalet, Salt, Mataró, Manresa i Terrassa i la Generalitat. És un programa que combina els concerts amb la formació musical i el foment de la creació. El consistori destaca la col·laboració amb Salamandra en diversos festivals i s'assenyala que “en el marc del districte cultural s'està treballant per desenvolupar un projecte d'impuls a la música en viu que, entre d'altres, recuperi l'esperit de Salamandra 2”. L'anunci del tancament ha motivat nombroses queixes i una recollida de signatures amb més de 3.500 adhesions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia