cultura

festival del circ

El Festival del Circ, pendent de la continuïtat a Figueres

L'alcaldessa i el promotor del festival fan un balanç positiu de la sisena edició

El pressupost municipal reflectirà l'aposta pel futur museu

Es descarta ser la capital del circ el 2018

El pressupost municipal del 2017 que es debatrà aquest mes de març a Figueres serà clau per donar continuïtat al Festival Internacional del Circ Elefant d'Or. A banda del balanç de l'edició del 2017 del festival, el promotor de l'esdeveniment, Genís Matabosch, i l'alcaldessa, Marta Felip, van fer ahir balanç dels sis últims anys per afrontar el futur: aquest any caduca el conveni entre Circus Arts Foundation i l'Ajuntament, i cal, doncs, definir les condicions de continuïtat de l'esdeveniment, que Matabosch vincula a una aposta clara de la ciutat pel projecte de museu del circ.

Felip, a banda de reiterar el suport del seu equip de govern a aquest projecte, va anunciar ahir que el pressupost que presentarà aquest mes de març inclourà una partida de 150.000 euros per finançar l'estudi d'un pla especial que haurà d'avalar l'encaix i la viabilitat del projecte de museu a la Casa Nouvilas. Paral·lelament, l'Ajuntament i la Diputació estan preparant un conveni per aportar la inversió anunciada d'1,5 milions cada un en un període de tres anys per adequar aquest edifici. Pel que fa a aquests dos punts, la seva aprovació sembla garantida pel ple ja que l'alcaldessa avança que tenen el suport dels grups del PP i Ciutadans. Pel que fa al festival en si, l'alcaldessa explica que al març es publicaran les bases del concurs al qual han de concórrer tots els festivals de la ciutat, i al qual s'haurà de presentar també el Festival de Circ, però amb la garantia que la trajectòria d'aquest esdeveniment i el fet que es considera un festival estratègic per a la ciutat facilitaran la celebració del festival per un nou període de quatre anys.

Sense capitalitat el 2018

En canvi, tant Matabosch com Felip van anunciar ahir la renúncia a ser el 2018 la capital mundial del circ. “No hi som a temps i no té sentit si aquesta celebració no coincideix amb la presentació del museu del circ”, diu el director de Circus Arts Foundation. En tot cas la candidatura no es descarta per al 2020 o el 2021.

Tot i que l'alcaldessa va aplanar, doncs, la continuïtat del festival i el projecte de museu, Genís Matabosch no va voler donar per feta la celebració de l'edició del 2018. “No podem saltar al buit i tornar a arriscar sense garanties de continuïtat el 70% del cost, que és el que hem fet fins ara”, diu el director de la fundació, esperant que hi haurà coincidència entre les parts. També manifesta la seva preocupació pel calendari que transcorre a partir d'ara, i remarca que en l'estat actual no es poden planificar ni reservar les pròximes atraccions ni els compromisos dels patrocinadors.

Els números de l'edició del 2017 són un dels principals arguments del director i de l'alcaldessa per apostar per la continuïtat d'aquest esdeveniment: destaquen, per exemple, l'ocupació de la carpa, que ha estat d'un 95,11% (també és la mitjana d'ocupació de les sis edicions). Segons l'organització, aquest ha estat l'any amb més artistes participants (88), més empreses i entitats col·laboradores (134), més ressò en la premsa estatal (416 articles), i que ha consolidat la implicació del festival en funcions escolars i de caràcter social, per exemple amb els geriàtrics. Matabosch subratlla que tot plegat es combina amb una ocupació hotelera de gairebé el 100% i despeses extres en restauració o compres diverses dels 31.473 espectadors a la ciutat durant el festival. El cost de l'edició del 2017 ha estat de 699.381 euros, amb 486.430 euros aportats pel promotor i 96.500 euros de subvenció municipal.

LES FRASES

No podem saltar al buit i tornar a arriscar sense garanties de continuïtat el 70% del cost del festival
Genís Matabosch
Promotor del Festival Internacional del Circ Elefant d'Or
Fem una aposta clara pel circ; és un festival estratègic i encarrilem l'estudi pel projecte de museu
Marta Felip
Alcaldessa de Figueres


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cinema

DocsBarcelona, documentals que destrueixen els estereotips

barcelona
cinema

Una nova generació de simis regna al planeta Terra

Barcelona
Patricia López Arnaiz
Actriu

“Deixar les víctimes soles és una forma d’agressió”

Barcelona
Mireia Freixa
Historiadora de l’art

“El patrimoni només es preservarà si la gent se l’estima”

Terrassa
HISTÒRIA

Isabel Vila, la primera sindicalista i pionera de l’educació femenina

Girona
Crítica

L’encís de Bulle Ogier

Fenosa, l’escultor de la natura

El Vendrell
cinema - comèdia

Tres generacions de dones unides per la tragèdia

cinema - Animació

Viatge d’una nena xinesa amb parada a Berlín